Gratis verzenden vanaf € 100,-
5S in 1 dag

Blog

Leren zien

Wordt weer kind en blijf waarom vragen

Wordt weer kind en blijf waarom vragen

jul

11

2018

Categorie: Uncategorized

… en dan kom je tot de kern van de oorzaak. 5 times why. Dat is wat de Japanners gebruiken als ze de oorzaak willen weten om een probleem te doorgronden. Als Nederlander vinden we dat toch wel lastig. En waarom als kind deden we dat toch ook altijd al. We kennen allemaal wel de reclames van verveelde vaders die geïrriteerd roepen daarom als hun zoon of dochter voor de zoveelste keer vragen, waarom is dat zo? Om vervolgens op het volgende antwoord te zeggen, waarom is dat zo?

Stofzuigen of vegen

Stofzuigen of vegen

jul

04

2018

Categorie: Uncategorized

We doen al jaren 5S en hebben gedurende al die jaren al heel wat werkplekken en machines schoongemaakt. Aardig wat ervaring. De vloer die vegen we altijd. In elke fabriek is op veel verschillende plekken altijd wel een bezem te vinden samen gaand met een blik en handveger. Als je in de meeste fabrieken kijkt zou je niet zeggen dat deze gebruikt worden. Maar das toch echt niet zo, want het is ook het meest gezochte item.

1 kleine stap per week, zijn 52 stappen per jaar

1 kleine stap per week, zijn 52 stappen per jaar

jun

28

2018

Ja daar ga je weer naar de bespreking van je actielijst met je afdeling.  Het is een beetje een langdradige vergadering geworden. En het was zo mooi. De eerste keer vlogen de verbetervoorstellen over tafel. Maar nu stokt het, de lijst wordt niet meer kleiner en acties worden doorgeschoven. En eigenlijk weet je ook al niet meer waarom punt 74 er ook alweer opstond.

Tip van de week: zoeken is stilstand!

Tip van de week: zoeken is stilstand!

jun

13

2018

Beeld je de volgende situatie even in. Je bent bijna klaar met de order en je wilt de werkplek natuurlijk schoon achter laten. Je kijkt om je heen maar ziet nergens een bezem. Dus wat doe je?! Je gaat zoeken naar een bezem, eerst op je eigen afdeling (waar staat dat ding?!) dan op de een andere afdeling. En JA daar staat ie. He he. Jij weer terug naar je eigen afdeling en maakt de werkplek schoon.