Gratis verzenden vanaf € 100,-
5S in 1 dag

Het Team

Sneller, beter en goedkoper produceren na één 5S dag

Je hebt een goed product. Je werkt met de juiste grondstoffen, je werkplaats is uitstekend geoutilleerd en de deskundigheid van je vakmensen is uitmuntend. Laat desondanks de productie toch nog te wensen over? Is het produceren van grote aantallen in korte tijd een moeilijke opgave en verloopt het halen van deadlines niet altijd even soepel? Dan is de 5S methode voor jouw bedrijf een uitstekende tool.

Michiel

Zijn carrier pad is misschien wat onorthodox, van MTS werktuigbouwkunde naar HTS, toen Technische bedrijfskunde, eerst op het HBO en daarna op de Universiteit. Michiel heeft bij veel verschillende bedrijven gewerkt en ervaring opgedaan op de vloer en in het management. Bij Atlanta introduceert zijn collega en ‘sensei’ Glen hem met Lean en leert hem de kleine kneepjes van het vak. Het meeste plezier haalt hij uit met de mensen op de vloer uitdenken hoe je het ook anders kan doen en het samen uitwerken. ‘Flow in Motion starten was de beste beslissing die ik ooit genomen heb. Het mooiste vind ik dat als je na een tijd terugkomt bij een bedrijf en het is nog steeds 5S georganiseerd maar wel veranderd. Zo kan je zien dat ze er zelf mee aan de slag zijn geweest en het zich eigen hebben gemaakt. Dan ben ik trots.’ In zijn vrije tijd is Michiel graag aan het windsurfen of de wereld aan het verkennen met zijn backpack op zijn rug en zijn vriendin aan zijn zijde.

Lekker en prettig werken

Het gezegde ‘opgeruimd huis, opgeruimd hoofd’, geldt ook voor de werkplek. Sterker nog, dat geldt juíst voor de werkplek. Want in een overzichtelijke omgeving is het niet alleen prettiger werken, maar gaat de productie ook nog eens met sprongen omhoog. Wij zijn uitdagers en 5S-coaches en volgens ons is iedere werkplek binnen één dag ‘Lean’ te maken. Waardoor er beter, goedkoper en sneller geleverd kan worden!

Het begint allemaal bij de klant ook bij de luchthavens

Lean werken betekent niets meer en niets minder dan het werken op een efficiënte manier, waarbij er met zo min mogelijk moeite zoveel mogelijk wordt gepresteerd. Vergelijk het met een vliegveld. Voordat je in het vliegtuig stapt, ben je al 2,5 uur van tevoren aanwezig op het vliegveld en heb je je paspoort en vliegticket al bij minstens vier verschillende balies laten zien. Indirect betaal je voor al deze extra handelingen en daarnaast wekken ze veel irritatie op. Haal je die overbodige controles weg, dan kom je een kwartier van tevoren aan en is het een kwestie van inchecken, instappen en de lucht in. Daarmee wordt het vliegen voor de klant niet alleen een stuk aangenamer, maar ook goedkoper. De prijsvechters onder de luchtvaartmaatschappijen hebben dus heel goed door hoe belangrijk het is om efficiënt te werken.

Aan de slag

Flow in Motion vormt zelf het schoolvoorbeeld van efficiënt werken. Wij zijn niet van de ellenlange observaties, planningen en overlegmomenten met klanten, maar gaan doelgericht aan de slag. Speciaal voor jou hebben we een verschillende online programma ontwikkeld waarmee je direct aan de slag kunt met 5S in één dag. Zie je dat niet zitten? Dan komen wij langs voor slechts één korte krachtige sessie waarbij wij letterlijk de werkvloer opgaan om samen met de medewerkers het principe van 5S in te voeren.

Elk bedrijf werkt op zijn eigen manier

5S staat voor scheiden, schikken, schoonmaken, standaardiseren en steunen. Flow in Motion komt niet met een kant-en-klaar plan van aanpak voor je bedrijf en je medewerkers, maar laat jullie zelf bepalen wat voor jullie de handigste manier van werken is. Zo ontdekken medewerkers soms dat hun collega’s bepaalde werkzaamheden op net even een andere manier, veel gemakkelijker en sneller verrichten

Een programma van Flow in Motion

Het resultaat van een 5S dag zijn gemotiveerde medewerkers en een gestroomlijnd werkproces. De weg daar naartoe is kort en krachtig. Na een korte introductie waarin de werknemers het principe van 5S krijgen uitgelegd, worden de handen uit de mouwen gestoken.

We geven de werkplek terug aan de medewerker

De werkplekken worden kritisch bekeken door je medewerkers en vervolgens worden alle gereedschappen en andere nuttige instrumenten gelabeld met stickers. Daarna wordt er gesproken over de manier waarop er tot op dat moment wordt gewerkt en of die manier werkelijk de meest praktische is. Dit onderdeel levert vaak interessante discussies op met heel verrassende uitkomsten. Nadat je medewerkers samen hebben bepaald is wat echt handig is, wordt de werkvloer schoongemaakt en zetten we spullen neer op de plekken die volgens het team het meest logisch en handig zijn. Dit leggen we vast door middel van lijnen op de vloer en in de kasten. Hiermee wordt het werkproces letterlijk verankerd, zodat alle medewerkers weten op welke manier er wordt gewerkt en waar de spullen moeten worden opgeborgen. Als gevolg hiervan verloopt ook de samenwerking tussen verschillende disciplines vaak beter. Als materialen, gereedschappen en eindproducten een vaste plek hebben, kunnen voorraden sneller worden aangevuld en producten eerder worden afgeleverd.

Resultaat als bewijs dat 5S werkt

Aan het einde van een 5S dag krijgen medewerkers en management tips om het nieuwe werken vol te houden. Doordat zij in feite zelf hebben bepaald wat het meest efficiënt is en daarvan ook direct het resultaat merken, wordt de onderlinge betrokkenheid groter. Gemiddeld levert een sessie 40 procent meer ruimte op, 10 procent meer productie en wordt het bedrijf een halve dag flexibeler. Hierdoor kunnen de levertijden omlaag en blijft er meer tijd over om te besteden aan de verkoop en aan de klanten.

Je kunt ook zelf aan de slag met de verschillende 5S programma’s

Het zelf doen is een belangrijk onderdeel van de werkmethode van Flow In Motion. Want verandering komt alleen tot stand, wanneer deze gedragen wordt vanuit de hele organisatie. Daarom is de 5S methode ook in verschillende programma’s op de markt. Je kunt via de mail 5S tips ontvangen, online zelf je 5S programma uitvoeren of je 5S online programma klassikaal uitvoeren. Via een theoriegedeelte met bijbehorende opdrachten worden jij of je medewerkers als 5S trainer opgeleid. Je leert op welke manier je de 5S methode kunt introduceren en gaat vervolgens met je collega’s aan de slag. Op aanvraag kun je het 5S programma door Flow in Motion laten uitvoeren.

Blijvend ondersteunen

Uiteraard word de nieuwe 5S trainer niet in het diepe gegooid. Gedurende het 5S programma zijn er een aantal contactmomenten. Daarnaast kan een bedrijf altijd vragen aan ons stellen. En zijn er na het volgen van het 5S programma, het 5S boek, de 5S koffer of de 5S USB stick in het beheer als naslagwerk. Of je het nu hebt over een eenmanszaak of miljoenenbedrijf. Lean werken werkt!

Stuur mij de gratis online 5S cursus