Looppaden magazijn en fabriek

Hoe breed moet een looppad in mijn magazijn of fabriek zijn? Waar moet een looppad aan voldoen? Hoe bepaal ik waar een looppad moet liggen? Welke kleur moet een looppad hebben?

Veel gestelde vragen waar eigenlijk niemand een duidelijk antwoord op heeft.

Looppaden in een magazijn of fabriek; de eisen zijn onvindbaar en onduidelijk

De reden hiervoor is dat wij in Nederland een open Arbo wet hebben. Het voordeel hiervan is dat je geen regels opgelegd krijgt die niet passen bij de situatie in jouw fabriek of magazijn. Het nadeel is dat je toch echt zelf aan de slag moet.

De vele beschikbare informatiebronnen zijn gevuld met teksten als; ‘het looppad dient voldoende breed te zijn’ of ‘er dienen verkeersregels te zijn voor elkaar kruisend verkeer’. Hieronder vind je de regels die wij zelf toepassen op basis van wetgeving en ervaring met looppaden in magazijnen en fabrieken.

Eerst maar eens de meest gestelde vragen beantwoorden.

Looppaden fabriek en magazijn

Maak zo veel mogelijk gebruik van reeds geldende regels of van de methoden die bij het algemene verkeersreglement ook worden gebruikt. Dus waarom niet gewoon een zebrapad bij een kruising!? Laat voetgangers zoveel mogelijk links lopen. Gebruik borden en wegwijzers zoals je ze buiten op straat ook tegen komt. Maak gebruik van haaientanden om heftrucks te laten stoppen. Waarom zou je iemand nieuwe regels aanleren als diegene al regels heeft geleerd bij het behalen van een rijbewijs? Maak gebruik van de kennis die mensen al hebben; dit borgt de veiligheid.

Iets wat wij adviseren ter verduidelijking is om de vloersticker pictogrammen op de vloer te plakken een aantal meter voordat de voetganger of heftruck chauffeur herinnerd moet worden aan een bepaalde regel. Borden op de vloer zijn precies daar waar ze nodig zijn! Dit in tegenstelling tot borden die ergens aan de muur hangen, maar net niet in het zicht omdat hij nergens kan hangen. Hierdoor zorg je ervoor dat de aanwijzingen altijd gezien worden!

Nee dat zijn ze niet. Ze zijn alleen nodig om voetgangers die geen werkzaamheden verrichten te scheiden van de werkgebieden

“Die pallet kan er toch wel even staan!?”

Nee dus. Houdt je looppaden vrij. Als je accepteert dat iemand er iets neerzet, lopen mensen erom heen en accepteer je dus ook dat ze geen gebruik maken van de looppaden. Hierdoor schiet het zijn doel voorbij.

Voor gebieden die vrijgehouden moeten worden zoals rondom brandblussers  en vluchtdeuren moet je minimaal 1 meter rondom vrijhouden. Wij gebruiken hiervoor altijd rood / wit gestreepte tape en leggen het met een kruis in het midden op de vloer, zie waarschuwingstape rood/wit!

Hier ben je in principe vrij in je keuze. Er is niets voorgeschreven. Er zijn echter wel veel gebruikte kleuren.  Als je gaat voor twee parallelle lijn, dan adviseren wij om een lijnbreedte voor een looppad te  nemen van minimaal 7,5 cm. Neem een bredere variant als de lijnen van vakken, zo maak je een onderscheid. Klik hier voor onze vloerbelijning. je kunt er ook voor kiezen om een looppad te leggen die bestaat uit één deel, zie hiervoor onze pagina looppaden en zebrapaden. Verder gebruiken wij in het algemeen geel als kleur voor looppaden een goede tweede is groen. In ieder geval geef je het looppad een andere kleur dan elk ander werkgebied. Kleuren maken onderscheid.

Maak een verladingsgebied of werkgebieden bijvoorbeeld oranje of lichtblauw.

Gebruik in ieder geval voor gevaarlijke gebieden, zoals deuren en rondom andere machines waarbij bv knelgevaar kan ontstaan zwart / geel gestreept.

Wil je meer kleuren gebruiken, kijk hier voor een overzicht van veel gebruikte kleuren.

Looppaden worden aangelegd om rijdend materieel of gevaarlijke gebieden te scheiden van voetgangers. Voetgangers zijn hierbij personen die geen werkzaamheden uitvoeren. Dit is dus een maatregel om ongevallen te voorkomen met voetgangers die niet dagelijks te maken hebben met de regels en de situaties in jouw magazijn of op jouw werkvloer. Hier heb je direct een belangrijk punt: stel een verkeersplan met gedragsregels op voor in jouw magazijn en/of werkvloer.

Daarnaast zijn looppaden ook belangrijk als er bezoekers zijn. Het is voor hen nu in één oogopslag duidelijk waar ze wel en niet mogen lopen. Verder vinden klanten het vaak ook belangrijk om met leveranciers samen te werken die veiligheid voorop stellen.

De minimale breedte van een looppad volgens de richtlijnen is 60 cm, dit is gemeten vanuit de binnenzijde van de belijning. (bron: https://www.stl.nl/arbocatalogus/warehouse-distributiecentrum-magazijn/verkeersplan/)

Je moet je hierbij het volgende realiseren; waar is het looppad voor bedoeld? Is het puur functioneel en bedoeld om voetgangers te scheiden van rijdend materieel en om bezoekers van de ingang naar een bepaalde locatie te brengen? Dan is een 60 cm breed looppad zeer geschikt. Een dergelijk smal pad heeft een dwingende werking en mensen moeten achter elkaar lopen. Moet het looppad ook geschikt zijn om naast elkaar te kunnen lopen, om bijvoorbeeld klanten mee te kunnen nemen om je magazijn te laten zien? Dan adviseren wij een looppad breedte van 130 (binnenzijde belijning). Ga niet tussen deze twee maten inzitten. Dan krijg je een looppad waar mensen net niet of net wel naast elkaar kunnen lopen en dan weten wij wel wat er gebeurd … Precies! Één iemand loopt op het pad, de andere er net naast.

Vergeet niet bij het bepalen van de breedte en de locatie van je looppad, wat de functie is van de ruimte. Naar ons inziens wordt er juist in deze ruimtes geld verdient met werkzaamheden, dit gaat dus altijd voor het gemak van een voetganger.

Gebruik de natuurlijke looplijnen voor je looppaden. Je kent de fietspaden wel, waar een obstakel is neergezet, zodat je moet afstappen. En wat doen we, we fietsen er allemaal om heen door het gras. Zorg dat je rekening houdt met hou we van nature lopen, schuin oversteken hoort daarbij. Als het de veiligheid niet in gevaar brengt, gewoon doen. Dan worden die plekken waar je dat niet doet veel serieuzer genomen.

Onze looppaden en zebrapaden

Zichtbaar werken

Soort vloer
Soort vloer
Verkeer en belasting
Verkeer en belasting
Toplaag
Toplaag
Omgeving
Omgeving
Breedte van de tape
Breedte van de tape
Kleuren
Kleuren
Gratis vloertape, vloerbelijning, proefpakket

DE ALLERBESTE

VLOERBELIJNING
OP DE MARKT

De voordelen van tape

Eenvoudig besteld, snel geleverd!

Open chat
1
Hallo, ik ben Celine. Waarmee kan ik je helpen?