5S methode Lean

Lean, Kaizen, POUS, 5S, etc.. Deze termen komen je vast bekend voor, maar wat is het en hoe begin je ermee? Als je hier naar op zoek bent, komt het waarschijnlijk doordat je met nieuwe doelen bezig wilt:

Lean werken houdt in de kern in dat je meer productie hebt met minder middelen. Hier kun je verschillende methoden en theorieën op los laten, maar uiteindelijk gaat het erom dat je aan de slag gaat. 5S en Lean gaan dan goed samen. We komen vaak bij bedrijven die met 5S aan de slag willen omdat ze de één of meerdere van de volgende problematieken ondervinden:
Uiteindelijk wil je deze problematiek oplossen door Lean te werken. Dit kan. Uit onze ervaring blijkt dat 5S implementeren de prettigste en effectiefste manier is van het opstarten van Lean produceren. Noem het hoe je wilt, 5S Lean, 6S, visualiseren, in feite komt het er allemaal op neer dat je bezig gaat met het creëren van rust en overzicht op de veilige werkplek. Dit gaat volgens de stappen Scheiden, Schikken, Schoonmaken, Standaardiseren en Steunen. Met het volgen van deze stappen leer je al zien volgens het Lean principe; je filtert wat je echt nodig hebt, brengt verbetering toe en je neemt verspillingen weg. In deze casus laten we zien wat het Lean principe inhoudt.

Wat mag je verwachten van 5S en Lean?

Verwacht niet dat je binnen een paar dagen Lean kunt werken, dit is een proces (voor elke betrokkene!) Wel kun je verwachten dat je werkplek er stukken beter overzichtelijker uit ziet en dat je de eerste grote stappen naar efficiënt produceren bereikt hebt!

Door hier te klikken kun je alles leren over de 5S Methode. Ben je enthousiast geworden en wil je direct aan de slag? Daarbij helpen we je graag! Klik hier om te zien wat wij voor je kunnen betekenen!

5S vanuit de praktijk benaderd

Flow in motion benadert 5S Lean altijd vanuit de medewerker. De ervaring leert dat dit in de beginfase soms lastig is. Veel termen uit de “Lean House” komen niet iedereen even bekend voor en kan resulteren in terughoudendheid. Draagvlak creëren onder de medewerkers is echter het belangrijkste aspect van alle 5S en Lean projecten, daarom is een praktijkgerichte manier het effectiefst. De 5S methode is zo ontwikkeld de medewerker direct aan de slag kan en betrokken wordt! Kijk hier een video over hoe wij dit doen!

Hoe ziet het er dan uit?

Zie hieronder een voorbeeld van 5S Lean op de werkvloer. Links zien we de werkplek voordat 5S en Lean zijn toegepast, rechts zien we dat dit wel uitgevoerd is. Hieruit volgt resultaat: beter overzicht, meer structuur/standaardisatie en verkorting van de doorlooptijd! Lees hier de hele casus!
Voor 5S functionele opslag
Na 5S POUS
Na 5S materialen opgeslagen per processtap

Zichtbaar werken

Soort vloer
Soort vloer
Verkeer en belasting
Verkeer en belasting
Toplaag
Toplaag
Omgeving
Omgeving
Breedte van de tape
Breedte van de tape
Kleuren
Kleuren

5S LEREN TOEPASSEN BINNEN JOUW ORGANISATIE?

BEKIJK ONZE GRATIS 5S CURSUS!

Binnen een paar eenvoudige stappen:

Wij geven onze training gratis weg!

Open chat
1
Hallo, ik ben Celine. Waarmee kan ik je helpen?