Scheiden

Dit is het derde deel van de 5S methode cursus. Binnen dit onderdeel leren we je wat scheiden is en hoe jij aan de slag kunt gaan met scheiden binnen jouw fabriek, magazijn of werkplaats. De bijbehorende opdracht is te vinden in de gratis te downloaden 5S methode pdf.

GRATIS ONLINE 5S TRAINING

ONDERDEEL 3/8

WAT IS EN HOE WERKT

Scheiden op mijn werkvloer?

Met Scheiden nemen we alle spullen die niet nodig zijn voor dedagelijkse productie van de werkplek weg.

Het weggooien van materialen en overbodige gereedschappen is moeilijk voor veel mensen. Dat is begrijpelijk, want wie weet heb je het over een poosje nog nodig. Het resultaat van onze bewaarzucht wordt weerspiegeld op onze werkplekken. Vaak liggen er zoveel spullen dat er veel te veel tijd verloren gaat met het terugvinden van zaken. Het scheiden van spullen en eventueel het weggooien ervan is daarom de eerste belangrijke actie binnen het proces om een werkplek schoon en overzichtelijk te maken én te houden.

Om te beginnen moeten de medewerkers dus ieder voorwerp te beoordelen aan de hand van de volgende criteria: heb ik het nodig? Zo ja, hoe vaak en hoeveel?
Vervolgens mogen zij alle onderdelen afzonderlijk labelen. Alles wat niet nodig is voor het dagelijkse werk, kan van de werkplek weg. Om te voorkomen dat er al te enthousiast wordt weggegooid, is het verstandig om kostbare spullen tijdelijk elders op te slaan en ze later te beoordelen op eventueel hergebruik of verkoop.

Laat de medewerkers zelf beslissen over hun spullen, maar stel vragen als onderdelen worden overgeslagen. Leg de nadruk op de stelregel: bij twijfel weggooien. Want als men erover twijfelt, dan wordt het voorwerp in elk geval niet regelmatig gebruikt. Als er te lang wordt gediscussieerd over een bepaald voorwerp is het verstandig om het in de bak ‘voorlopig’ te plaatsen, zodat het bij nader inzien beoordeeld kan worden.

VIDEO UITLEG OVER: SCHEIDEN

WAT FLOW IN MOTION OOK DOET

Voor de opdracht uit de gratis 5S methode pdf zijn sheets uit de trainingspresentatie nodig

Ontvang de gratis 5S methode pdf

Wat gaat de cursus jou allemaal opleveren?

Soort vloer
Soort vloer
Verkeer en belasting
Verkeer en belasting
Toplaag
Toplaag
Omgeving
Omgeving
Breedte van de tape
Breedte van de tape
Kleuren
Kleuren
Open chat
1
Hallo, ik ben Celine. Waarmee kan ik je helpen?