Een flinke besparing op de faalkosten met 5S

review coatinc

Kostenbesparend en efficiënter werken is de droom van iedere ondernemer, zo ook van directeur Reinier Brongers van de Groningse verzinkerij Coatinc Groningen.

Hij koos voor de implementatie van 5S door Flow In Motion en is zeer tevreden over het resultaat.

Niet opruimen maar stroomlijning van onze processen

Coatinc Groningen maakt onderdeel uit van The Coatinc Company en is een technische verzinkerij, waar jaarlijks meer dan een miljoen voorwerpen worden verzinkt. Omdat het bedrijf veel maatwerk levert en het productieproces daarom geen dag hetzelfde is, bleek het moeilijk om de werkplaats strak geordend te houden. “We hebben één productielijn die voor iedere klus opnieuw wordt ingericht”, vertelt productieleider Henk van de Streek. “We verzinken en passiveren alle mogelijke artikelen. Van lantaarnpalen tot brugleuningen en van traptreden tot plaatstaal, je kunt het zo gek niet bedenken. We hebben daarom relatief veel hulpgereedschappen in huis, waarvan we sommige hooguit eenmaal gebruiken. Datzelfde geldt voor overtollige materialen. We waren dus niet alleen toe aan een flinke opruimactie, maar vooral op zoek naar een manier om het productieproces gestroomlijnd te houden en de faalkosten te verminderen. Want hoe overzichtelijker je kunt werken, des te minder kans is er op beschadigingen en het zoekraken van materialen.”
Coatinc voor 5S
Vóór 5S
Coatinc na 5S
Na 5S

Geen theorie maar praktijk

5S bleek daarvoor een uitstekende methode en Flow in Motion het juiste bedrijf om dit te introduceren op de werkvloer. “Met name de praktische insteek van dit bedrijf sprak me aan”, vertelt directeur Reinier Brongers. “Vincent van de Hoek en Michiel Smit komen niet met lange theorieverhalen, maar zijn gewoon down to earth. Op de werkvloer steken ze de handen uit de mouwen en gaan met de werknemers aan de slag. Bovendien spreken ze de taal van de medewerkers, dat werkt ook positief.”

He, hoe doen we eigenlijk ons werk?

De diverse werkplekken zijn stuk voor stuk aangepakt. “Hoewel mensen aanvankelijk wat sceptisch waren, zagen ze al snel het nut ervan in”, zegt Van de Streek. “Door kritisch na te denken over wat handig is, ontstonden er soms heftige discussies. In dat geval stelden Vincent en Michiel hele gerichte vragen, waardoor medewerkers buiten hun normale kaders begonnen te denken. Zo kwamen ze er al snel achter wat écht handig is en wat niet.”
Overleg tijdens de 5S dag
Overleg tijdens de 5S dag
Overleg tijdens de 5S dag
Overleg tijdens de 5S dag

Geen terrein uitbreiding nodig

Het resultaat van de sessie waren vijf vrachtauto’s vol overtollige materialen en hulpgereedschappen die afgevoerd konden worden naar het oud ijzer. “We hebben echt gigantisch veel opgeruimd, dat geeft echt lucht”, vindt de productieleider. “Maar ik schrok wel van de hoeveelheid spullen die we weg konden gooien. Maar ik verwacht wel dat dit eenmalig was, want naast het scheppen van orde, we zijn ook anders gaan werken. En dat is misschien nog wel het mooist van alles.”

Van 30 minuten naar 5 minuten met meer resultaat

Sinds de invoering van 5S hangt er een leanbord op een prominente plaats op de afdeling. Hierop wordt dagelijks precies vermeld welke doelen er gehaald moeten worden en hoe het staat met de doelen van de dag ervoor. “Voorheen vergaderden we dagelijks in de spreekkamer, compleet met koffie en een beamer. Dat nam altijd minstens een half uur in beslag. Met het nieuwe productiebord zijn we binnen vijf minuten klaar. Hierop staat vermeld welke doelen we die dag willen halen en wat er de dag ervoor is gepresteerd. We bespreken de taken van de komende dag en delen complimenten uit als we de doelen van de dag ervoor zijn gehaald. Het is een ideaal systeem. Simpel, snel en doeltreffend. En je ziet de corrigerende acties terug lopen, zo houden we focus op de faalkosten en brengen we deze omlaag. Daarom hebben we het sinds november nog geen dag overgeslagen, want als ik er niet ben, neemt de ploegleider het van me over.”
coatinc voor 5S
Vóór 5S
Coatinc na 5S
Na 5S

Het kan gewoon altijd beter

Naar inschatting van Brongers levert 5S zijn bedrijf jaarlijks bijna een halve ton aan besparing op. “Wij waren al jaren bezig de faalkosten terug te brengen en hebben daarin de laatste jaren grote stappen gemaakt. Maar na de grote stappen werden de passen steeds kleiner. Met de invoering van 5S hebben we onszelf als het ware ingehaald. Want sinds de invoering ervan zijn die met duizenden euro’s verminderd”, vertelt hij. “Daarnaast vind ik ook dat de overzichtelijkheid en netheid op de werkvloer enorm is verbeterd. Voor een verzinkerij was het bij ons altijd al redelijk netjes, vandaar ook dat leveranciers hier regelmatig met hun relaties komen kijken. Vorige week ontvingen we nog een groep mensen uit Singapore, Afrika, Australië en Nieuw Zeeland, waarvan er een aantal al eerder hier geweest zijn. Zij waren aangenaam verrast over de verbeteringen en benoemden dat ook. Ze vonden dat wij als bedrijf een enorme stap voorwaarts gemaakt hadden en dat is altijd mooi om te horen.”

Hoe hou je het in stand?

Zoals een goed zakenman realiseert ook Brongers zich dat je niet te snel achterover moet leunen als het goed gaat. “Het is nu zaak om dit vol te houden. Maar dat gaat ons zeker lukken. Want we hebben ook nog het productiebord waarbij we dagelijks de voortgang bespreken. Ik ben tevreden. Het is een wezenlijk verschil met voorheen.”

Schrijf je nu in voor de gratis 5S cursus

Subscribe

* indicates required

Deel op:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Reacties zijn gesloten.

INHOUDSOPGAVE

In de spotlichten

Andere Blogs

Zichtbaar werken

Soort vloer
Soort vloer
Verkeer en belasting
Verkeer en belasting
Toplaag
Toplaag
Omgeving
Omgeving
Breedte van de tape
Breedte van de tape
Kleuren
Kleuren
Open chat
1
Hallo, ik ben Marthijn. Waarmee kan ik je helpen?