In 5 stappen je restaurant, cafe of kroeg coronaproof

indeling restaurant corona maatregelen

Het is feest! De horeca; restaurants en cafe’s mogen weer open vanaf 5 juni 2021. Maar nu staan zij voor een lastige klus; hoe maak je je restaurant dan coronaproof en hoe zorg je ervoor dat je de gasten die zijn toegestaan dezelfde ervaring geeft als altijd zonder dat ze gek worden van stickers, poster en desinfectiemiddel?

Wij hebben de coronamaatregelen zoals nu gehanteerd door onze rijskoverheid de Koninklijke Horeca Nederland gepakt en daar een stappenplan van gemaakt. 

Onze uitgangspunten voor een coronaproof restaurant

  • Max 50 gasten binnen per ruimte (zalen met ruimte voor 1.000 mensen mogen 250 gasten ontvangen)
  • Max 4 gasten aan 1 tafel (niet op 1,5 meter afstand) indien zij niet uit hetzelfde huishouding komen
  • Openingstijden van 1800 tot 2200 uur
  • Er mogen maximaal 2 shifts gedraaid worden
  • Iedereen houdt 1,5 meter afstand
  • Sociale hygiëne wordt continu toegepast
  • Gasten reserveren en hebben een vaste zitplaats aan een tafel, aan de bar is niet toegestaan.
  • Geen entertainment
  • Iedereen worden de inmiddels wel bekende gezondheidsvragen gesteld
  • Maak je corona maatregelen zichtbaar

Eerste tip: controleer bij je gemeente wat de plaatselijke verordening is. Wij zijn er achter gekomen dat er per gemeente ander beleid wordt gevoerd.

Coronaproof restaurant Stap 1: indeling van je eet of drinkgelegenheid

Het belangrijkste is natuurlijk het indelen van je eet of drinkgelegenheid. Hoe ga ik mijn ruimte indelen. Begin hier met naar je gasten te kijken. Wie zijn je gasten? Heb je veel vrienden die komen eten? Maak dan een indeling voor tafels met twee personen. Heb je veel studenten over de vloer? Maak dan grotere tafels (of een flexibele opzet, zodat je kan schuiven). Komen er veel gezinnen eten, dan zijn tafels van vier of zes uitstekend.

De indeling hoeft niet vast te zijn en kan natuurlijk elke avond en zelfs elke shift aangepast worden. Het fijne is, is dat mensen moeten reserveren en je dus je indeling kan aanpassen en maximaliseren. Maar begin wel met een basis indeling. Anders heb je elke dag weer een puzzel te leggen.

Wordt creatief. Je zal wel moeten, 50 mensen zal een ander getal zijn dan je gewend bent. Hoe wij creatief worden als we met beperkte ruimte en allerlei veiligheidseisen een fabriek moeten inrichten? Wij pakken een A3 met daarop een plattegrond en knippen alles wat we nodig hebben uit; dus tafels en stoelen. En wij dwingen ons om minimaal 3 ontwerpen te maken voor de inrichting. Waarom 3, omdat je dan ook een keer iets anders moet doen.

Hou rekening dat alle tafels, inclusief stoelen, op 1,5 meter moeten staan van elkaar. Knip hiervoor 1,5 meter stroken.

Maak het je personeel makkelijk markeer de stoelen met stickers op de vloer, zodat je snel kan zien of iedereen zich aan de regels houdt. Gebruik bijvoorbeeld hiervoor onze stickers voor op de vloer voor wel gebruiken.

Restaurant coronaproof stap 2: Komende en vertrekkende gasten

Goed je gasten komen voor en gaan na een geweldige avond weer weg. Hoe gaan we dat doen? Nou eenvoudig. Ze reserveren allemaal. Hier begint je eerste kans. Plan de binnenkomst van de mensen en creeer een duidelijke wachtrij. Dit scheelt een hoop verkeersgedoe.

Markeer de plek waar mensen kunnen wachten middels een wacht hier sticker op de vloer of een andere visueel signaal of obstakel. Het is belangrijk voor je gasten om dit te doen. Je zijn zich bewust van de situatie en de eisen die gesteld worden. Maak het ze makkelijk en eenvoudig door visueel aan te geven wat er van hen verwacht wordt. En geloof me, ze willen graag iets van een teken. 1 geef elkaar ruimte sticker zal niet genoeg zijn. Gasten plannen is leuk, maar ook niet haalbaar in de praktijk, dus zorg ervoor dat je meerdere wachtplekken hebt voor je gasten. Het mooiste is om een aparte in en uitgang te hebben. Dan voorkom je wachtrijen en lastige situaties. Kan dit niet, laat je nieuwe gasten dan wachten waar eerst je vertrekkende gasten kunnen vertrekken. Markeer de route die je van mensen vraagt met pijlen vloerstickers intensief gebruik of voetstappen stickers dan wel andere signalen op de vloer.

Onthou ook dat de tafel, menukaart en alle andere zaken ontsmet moeten worden nadat de gasten zijn vertrokken, ook hier heb je tijd voor nodig.

Coronaproof restaurant stap 3: De routes door je restaurant

Probeer voor alle routes zoveel mogelijk 1 richtingsverkeer te maken. Je gasten en je bedienend personeel komen elkaar dan niet tegen. Dit geeft mensen ook rust. Geef de routes die je verwacht van je klanten duidelijk aan met pijlen, voetstappen of verkeersborden.

Kan dit niet, maak dan de verkeersregels duidelijk met voorrangsstickers en wachtzones.

Het eenvoudigst is om een looproute aan te leggen door je zaak heen. Het is misschien niet mooi. Maar bedenk dat jij je indeling goed snapt. Maar je gasten niet. Voorkom de ongemakkelijke situaties voor hen en laat duidelijk zien wat jouw corona maatregelen zijn. Dit geeft ook vertrouwen. je komt waarschijnlijk zelf ook nog wel eens in een situatie die niet goed is geregeld, waarbij je zelf ook zoekt naar de juiste afstand.

De WC en je klanten

Vergeet niet dat mensen slecht zijn in handen wassen, de kranten hebben er vol mee gestaan. Herrinner je klanten met deur stickers dat ze hun handen moeten wassen.

Coronaproof restaurant stap 4: Afhalen en bezorgen

Afhalen is in deze tijd natuurlijk een mooie tweede bron om de keuken te laten produceren en gasten thuis te laten genieten. Het is ons onduidelijk of de 30 mensen inclusief deze zijn of niet. We gaan er vanuit dat deze inclusief zijn. Dan is er slechts 1 oplossing. De bezorgers kan je eventueel achter om de maaltijden laten ophalen. Of je dit ook voor je gasten wilt, is maar de vraag. Creëer hier buiten een wachtruimte voor en visualiseer dit.

Coronaproof restaurant stap 5: Je leveranciers.

Je leveranciers zullen overdag komen en daarmee is het eenvoudiger te regelen. Laat ze de materialen afleveren en op de grond plaatsen, waarbij het het allerbeste is is dat ze zo min mogelijk binnen komen. Maak ook hier je verwachtingen duidelijk, door een vak te maken met helder instructies. Als iemand weet waar het hoort, dan is het ook gewoon helder en wordt er niet zelf naar een oplossing gezocht.

Coronaproof restaurant stap 6: Je eigen medewerkers.

Over hygiene en ontsmetting hoeven we jullie natuurlijk niets te vertellen. Hier is de oplossing om ervoor te zorgen dat mensen hun eigen werkzone krijgen, waar ze hun taak volledig kunnen uitvoeren en dat ze niet afhankelijk zijn van anderen. Markeer dit eventueel op de vloer met afstandstape. Klinkt overdreven, maar het werkt. Als je medewerkers iets moeten doorgeven aan iemand anders, markeer ook deze plek. Dit is een fabriekstruckje, maar zo is het duidelijk waar iets neergezet moet worden en wanneer iemand iets moet doen. Dit truckje gebruikt de keuken ook onder de warmte lampen, waar de borden staan klaar voor uitserveren.

Veel succes in deze periode. Wees creatief!

Deel op:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Geef een reactie

INHOUDSOPGAVE

In de spotlichten

Andere Blogs

Zichtbaar werken

Soort vloer
Soort vloer
Verkeer en belasting
Verkeer en belasting
Toplaag
Toplaag
Omgeving
Omgeving
Breedte van de tape
Breedte van de tape
Kleuren
Kleuren
Open chat
1
Hallo, ik ben Celine. Waarmee kan ik je helpen?