Verbeterborden en visueel management

5S verbeterbord
Eén van de meest sprekende voorbeelden van visueel management is het ‘Elke dag beter’ bord. Deze eenvoudige vorm van visueel management hebben wij ingevoerd bij veel bedrijven met totaal verschillende productieprocessen. Het verbaast ons nog steeds dat een simpel verbeterbord in combinatie een dagelijks overleg van 5 minuten zo’n gigantisch verschil kan maken.

Communiceren wanneer we het goed doen

Het ‘Elke dag beter‘ bord hangt op een centrale plek in de productiehal / werkplaats en zorgt voor inzicht en duidelijkheid. Aan de linkerzijde staan de KPI’s en de doelen van de organisatie die dagelijks gehaald moeten worden in volgorde van prioriteit.

Draagvlak bij de medewerkers

Het gezamenlijk vaststellen van deze doelen zorgt voor commitment bij de verantwoordelijken en schept duidelijkheid aan de medewerkers. Moet er een wijziging worden doorgevoerd? Geen probleem, dit wordt aangegeven op het verbeterbord en is het voor iedereen duidelijk. Dat is visueel management.

5 minuten is voldoende

Binnen veel productiebedrijven is er een ochtendoverleg van 30 minuten of langer met notulen en KPI’s op een scherm. In combinatie met koffie en bijpraten kost dit elke dag veel onnodige tijd. Dit kan slimmer en handiger, gewoon staand op de werkvloer. Tijdens het ochtendoverleg worden de doelen van de komende dag per afdeling nagelopen. Het verbeterbord geeft snel inzicht in de problemen van gisteren en de te verwachten uitdagingen van vandaag. Bij een afwijking wordt er direct een actie bepaald en genoteerd op de actielijst.

Communicatie

Het bord is het communicatiemiddel waarbij de prioriteiten van de dag worden bepaald. Door doelen en tegenslagen inzichtelijk te maken is het voor de verantwoordelijken en de medewerkers snel duidelijk waar eventuele knelpunten liggen.
Productiesysteembord bij Demar
Productiesysteembord bij Demar

Ideeën van je medewerkers gebruiken; elke dag

Bijkomend voordeel is dat tips en ideeën niet langer blijven voorbehouden aan de koffietafel. Iedere leidinggevende kent het wel; terwijl jij druk bent en onderweg, word je aangesproken door een medewerker met een goed idee of een klacht. In de waan van alledag vergeet je het alweer snel. De betreffende medewerker kan nu zijn opmerking op het verbeterbord noteren. Door de status van de acties op het bord dagelijks bij te houden, communiceer je als leidinggevende direct terug naar de medewerker.

Kwaliteitszorg

Bij twee van onze klanten is kort na ons implementatietraject een ISO audit gehouden. Daarbij werden de verbeterborden als één van de grootste pluspunten en verbeteringen gezien. De borden geven structuur, duidelijkheid en richting aan de organisatie en vormen daarmee een mooi staaltje van visueel management.

Resultaten van het ‘elke dag beter’ bord

Dit zien wij gebeuren als de productieleiding aan de slag gaat met deze vorm van visueel management en ons ‘Elke dag beter‘ bord:
Theo en Michiel

Deel op:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Reacties zijn gesloten.

INHOUDSOPGAVE

In de spotlichten

Andere Blogs

Zichtbaar werken

Soort vloer
Soort vloer
Verkeer en belasting
Verkeer en belasting
Toplaag
Toplaag
Omgeving
Omgeving
Breedte van de tape
Breedte van de tape
Kleuren
Kleuren
Open chat
1
Hallo, ik ben Celine. Waarmee kan ik je helpen?