Gereedschapsborden; centraal of op de plek van het gebruik?

Gereedschapsbord

Heel eerlijk de beste oplossing; helemaal geen gereedschapsbord!

Een centrale plek voor al het gereedschap lijkt heel erg handig. Alles op 1 plek, iedereen weet waar hij of zij moet zijn. Maar is dit in de praktijk ook zo? Medewerkers moeten lopen, soms is een sleutel weg omdat deze ergens anders wordt gebruikt of vaak is gebruikt en deze niet is teruggebracht. Mensen lopen vaak wel om het gereedschap op te halen, maar brengen het niet terug.

En ergens ook wel logisch. Je hebt gereedschap alleen nodig als er iets aan de hand is, een omstelling of een storing. De focus ligt dan ook om het gereedschap te gebruiken en de situatie op te lossen; de machine weer te laten draaien. En als medewerker sta je er niet bij stil dat je collega hem misschien ook nodig hebt. En zo ontstaan er allerlei verspillingen.

Een betere oplossing zou zijn om meerdere kleinere gereedschapsborden te maken op de plek waar het gereedschap wordt gebruikt. De medewerker weet waar hij of zij moet zijn. Hoeft minder ver te lopen en kan het ook direct weer terug hangen. Werk eventueel met kleuren om het nog duidelijker te maken. Waarschijnlijk heb je dan wel dezelfde sleutel meerdere keren nodig. Maar de baten nemen deze extra kosten wel weg. Overigens bespaar je dan direct op alle gereedschappen die wel aan het bord hangen maar niet gebruikt worden, een prachtig voorbeeld, de aanschaf van alle sleutels 4 tot met 20. Terwijl vaak alleen nummer 10 en 12 worden gebruikt.

Het klopt helemaal als het meer werk en tijd kost. Maar geloof me, het niet meer lopen, zoeken, de verkeerde sleutel pakken, de toezicht om alles weer terug te hangen. Deze kosten gaan voor de baten uit.

Maar de beste oplossing is nog altijd geen gereedschap. Vervangen bouten en moeren door snelsluitingen, maak stelblokken voor een specifiek product, etc.

Dan ben je helemaal overal vanaf …..

Deel op:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Reacties zijn gesloten.

INHOUDSOPGAVE

In de spotlichten

Andere Blogs

Zichtbaar werken

Soort vloer
Soort vloer
Verkeer en belasting
Verkeer en belasting
Toplaag
Toplaag
Omgeving
Omgeving
Breedte van de tape
Breedte van de tape
Kleuren
Kleuren
Open chat
1
Hallo, ik ben Celine. Waarmee kan ik je helpen?