De Houtmolen doorliep een 5S traject. Wieger Oostenveld vertelt.

Welke twijfels had je van te voren?

Ik geen enkele twijfel, want ik was ervan overtuigd dat het nut zou hebben. Toen ik ook mijn vader die mede-eigenaar van ons bedrijf is, overtuigd had, ben ik steeds meer gaan lezen over lean werken. Via Google kwam ik terecht bij Flow in Motion. We raakten in gesprek en dat voelde heel positief. Omdat het financieel gezien nogal een investering was, hebben we een subsidie aangevraagd voor dit traject. Toen we dit toegewezen kregen, zijn we aan de slag gegaan.
5S in 1 dag voor
Voor 5S
5S in 1 dag na
Na 5S

Hoe was je ervaring met het product/dienst?

Michiel ging eerst met de jongens om tafel. Nadat hij had uitgelegd wat de bedoeling was, gingen ze daadwerkelijk aan de slag op de werkvloer. Alles werd opgeruimd en gelabeld en geordend. Overal waar een veranderproces op gang wordt gebracht, zijn er mensen die daar weerstand tegen hebben. Dat was bij ons niet anders, maar dit is wel heel goed opgevangen door Michiel. Over het algemeen was iedereen uiteindelijk heel positief.
"Elke Dag Beter" bord: Staand vergaderen op de werkvloer

De resultaten in cijfers:

Wat waren de resultaten van de dienst?

We hebben nu veel meer overzicht op de werkvloer. Alles heeft een vaste plek gekregen, de werkdruk is lager en iedereen is flexibeler geworden. Dat vertaalde zich al snel in lagere faalkosten. Omdat we nu iedere ochtend een korte werkbespreking hebben, weet iedereen wat er speelt en is alles gemakkelijker bespreekbaar.
5S in 1 dag voor
Voor 5S
5S in 1 dag na
Na 5S

Aan wie zou je dit aanbevelen? (type klant)

Ik heb dit al aanbevolen bij collega’s binnen de timmerindustrie. Je kunt lean werken overal toepassen, maar ik denk dat het vooral interessant is voor productiebedrijven. Het levert sowieso iets op, maar je moet er wel voor openstaan en er geld voor over hebben.

5S in 1 dag voor
Voor 5S
5S in 1 dag na
Na 5S

Wat is verder nog leuk om te vertellen?

Sinds we hiermee begonnen zijn is het zo netjes in de fabriek, dat leveranciers en klanten soms vragen of we niets te doen hebben. Verder hebben we een heel leuk contact met Michiel gehouden. Wat ons betreft kwam hij precies op het juiste moment binnen. We zijn hem echt dankbaar voor de manier waarop hij alles heeft opgepakt.

Schrijf je nu in voor de gratis 5S cursus

Subscribe

* indicates required

Deel op:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Reacties zijn gesloten.

INHOUDSOPGAVE

In de spotlichten

Andere Blogs

Zichtbaar werken

Soort vloer
Soort vloer
Verkeer en belasting
Verkeer en belasting
Toplaag
Toplaag
Omgeving
Omgeving
Breedte van de tape
Breedte van de tape
Kleuren
Kleuren
Open chat
1
Hallo, ik ben Marthijn. Waarmee kan ik je helpen?