Van Ee staalspecialisten heeft 5S toegepast. Henk vertelt

Welke twijfels had je van te voren?

Ik twijfelde niet aan het resultaat, want het is algemeen bekend dat het wat oplevert. Maar de weg ernaartoe leek mij spannend. 5S betekent veranderingen van processen, van mensen en ook van jezelf. Aangezien veel mensen huiverig zijn voor veranderingen, zat daar voor mijn gevoel het grootste risico. We hebben onze medewerkers van tevoren dan ook niet echt voorbereid. Op een dag ging het gewoon gebeuren.
Vóór 5S
Na 5S, vóór het belijnen

Hoe was je ervaring met het product/dienst?

We zijn gestart met het opruimen en dat ging lang niet vanzelf, want we hebben met ons allen 30 jaar lang spullen gespaard. Het grappige was dat onze medewerkers soms nog vaster aan dingen zaten dan ikzelf. Die jongens weten wat iets kost en vinden het jammer om dingen weg te gooien. Maar als je gebruikte mallen en andere dingen die je niet echt nodig hebt vijfentwintig keer moet verplaatsen en de zolder steeds voller wordt, dan weet je dat opruimen hard nodig is.

We denken nu beter na voordat we iets bewaren. Mallen die we nog wel een keer opnieuw kunnen gebruiken spuiten we in een kleurtje en hangen we vervolgens op een vaste plek. Daardoor raken we ze niet kwijt en verroesten ze niet.

Het was niet gemakkelijk om alle werkplekken op dezelfde manier in te richten, omdat wij maatwerk leveren en de afmetingen per opdrachtgever anders zijn. Toch hebben we zoveel mogelijk geprobeerd om de werkplekken allemaal hetzelfde te maken. We hebben nu ook speciale plekken met hijsmiddelen en we hebben overal kleuren en belijningen op de vloer. We hebben de beste dingen eruit gepikt en de rest laten we lopen.

Vóór 5S
Na 5S, vóór het belijnen

Wat waren de resultaten van de dienst?

Het resultaat is moeilijk in geld uit te drukken, maar het is hier nu veel netter en je hoeft minder te zoeken naar spullen. Uiteindelijk zal dat ook wel resulteren in geld, maar het is op dit moment vooral prettiger werken. Dat moet je trouwens wel willen zien. Als je een instelling hebt van ‘waarom moeten we veranderen, ik heb het altijd zo gedaan’, dan zie je de meerwaarde er niet van. Kortom, het is een heel proces om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen, dus we blijven eraan werken. Al moet ik toegeven dat we, als we heel druk zijn, er nog weleens van afwijken.

Ook nieuw is de manier waarop we omgaan met buffers. Als we voorraad genoeg hebben, dan zetten we de machine gewoon stil. Je kan wel doorgaan en de hele hal vol knallen, maar dan verliezen we het overzicht en doordat we druk zijn met spullen steeds te verplaatsen, is de kans op fouten groter.

Lay-out sessie
De basis voor de nieuwe hal

Aan wie zou je dit aanbevelen?

Ik denk dat elk bedrijf hier beter van kan worden. Zelf werken wij veel voor bouwbedrijven. Sommige doen wel iets met leanplanning en die zijn netjes, maar er zijn ook plekken waar dat niet bepaald zo is. Daardoor wordt het daar ook minder veilig. Ook op kantoren zou je 5S ook goed toe kunnen passen. Maar uiteindelijk valt of staat het succes met consequent zijn. Je moet het voordeel willen zien van een opgeruimde werkplek.

Nieuw ingerichte hal bij Van Ee staalspecialisten na 5S dagen, doorlooptijd verkorting met 1 stuks productie en lay out sessies

Wat is verder nog leuk om te vertellen?

Het mooie aan Vincent en Michiel is dat ze zelf vol gas meedoen. Ze zijn niet te benauwd om hun handen uit de mouwen te steken en dat is een heel belangrijk punt. Het is voor hen best moeilijk om alle mensen op de werkvloer mee te krijgen. Als je dan zelf meewerkt, dan krijg je dat eerder voor elkaar. Het is leuk dat sommige medewerkers die er eerst heel erg tegen waren, er nu heel erg voor zijn. Het is belangrijk om zulke mensen op de vloer te hebben, want zij zijn echt overtuigd van het voordeel en spannen zich in om het consequent vol te houden.

Schrijf je nu in voor de gratis 5S cursus

Subscribe

* indicates required

Deel op:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Reacties zijn gesloten.

INHOUDSOPGAVE

In de spotlichten

Andere Blogs

Zichtbaar werken

Soort vloer
Soort vloer
Verkeer en belasting
Verkeer en belasting
Toplaag
Toplaag
Omgeving
Omgeving
Breedte van de tape
Breedte van de tape
Kleuren
Kleuren
Open chat
1
Hallo, ik ben Celine. Waarmee kan ik je helpen?