‘Er hangt nu een sfeer van orde en rust op de werkvloer’

Verspillingen bestaan niet bij Inverko (en Flow in Motion)

Afval bestaat niet. Althans, niet bij Inverko Compounding. Want afval is voor hen de grondstof voor hoogwaardige compounds die worden gebruikt binnen de kunststofverwerkende industrie.Daarmee levert het bedrijf een grote bijdrage aan de duurzaamheid. “Onder het motto van ‘afval tot eindproduct’, verwerken wij met name huishoudelijk afval tot kunststofgranulaten”, vertelt directeur Coen Kolthof. “Binnen ons eigen bedrijf zetten we het kunststof deels in voor het maken van pallets, buizen enzovoorts. De rest verkopen wij in een met de klant afgesproken samenstelling van de korrels. Ons product wordt onder andere gebruikt voor senseo-apparaten en tuinmeubelen.”

Huishoudelijke afvalstromen en toch orde en netheid

Inverko heeft vestigingen in Nederland en Duitsland en een wereldwijd afzetgebied. “We werken voor grote delen van Europa, zelfs voor landen in het Midden-Oosten zoals Israël en zijn sinds eind vorig jaar beursgenoteerd. Hier zijn wij erg blij mee, want dit geeft ons ruimte om te kunnen investeren in nieuwe installaties voor ons bedrijf”, zegt Coen. “Drie jaar geleden hebben we een aantal machines en bedrijfsruimte kunnen overnemen uit een faillissement in Emmen. Om het zacht uit te drukken, was het er niet al te netjes. Nu is het in onze branche, waar we voornamelijk werken met huishoudelijke afvalstromen, ook niet eenvoudig om het netjes te houden. Toch hechten wij veel waarde aan orde en netheid binnen de fabriek, zowel richting onze werknemers als onze klanten. Dat is dan ook de reden dat we Flow in Motion gevraagd hebben om in onze vestiging in Emmen aan de slag te gaan.”
Inverko voor 5S
Vóór 5S
Inverko na 5S
Na 5S
Inverko voor 5S
Vóór 5S
Inverko na 5S
Na 5S

Laat de medewerkers beslissen

De reden dat Inverko met Flow in Motion in zee ging, is de werkwijze van het Groningse bedrijf. “In plaats van lange brainstormsessies met het management en een plan dat je vervolgens zelf moet implementeren, gaan Vincent en Michiel letterlijk aan de slag op de werkvloer”, vertelt Coen. “Ze gaan daarbij uit van de eigen verantwoording van de medewerkers en dat is een manier van werken die mij zelf ook erg aanspreekt.” De directeur kijkt dan ook terug op een aantal praktische en enthousiaste dagen. “Ik vond de manier waarop zij de medewerker centraal zetten erg goed. Het viel me op dat onze jongens al vrij snel allerlei praktische oplossingen aandroegen bij Vincent en Michiel. Er werd op een positieve manier gediscussieerd, waarbij ik de neiging had om me ermee te bemoeien. Maar Michiel riep mij tot orde. ‘Dit is de dag van de medewerkers. Zij moeten het doen en ze mogen zelf beslissen op welke manier ze het willen doen’, zei hij. Dat iemand zoiets tegen me zegt, ben ik niet gewend, maar ik vond het eigenlijk wel prettig. Dat maakte de sessie ook voor mijzelf erg leerzaam.”
inverko voor 5S
TD invak vóór 5S
inverko na 5S
TD invak na 5S

En toen was het georganiseerd

Inmiddels wordt er bij Inverko Compounds alweer geruime tijd gewerkt volgens het nieuwe systeem. De overbodige productiemiddelen zijn van de werkvloer verwijderd, de gereedschappen, instrumenten, afvalbakken en schoonmaakmiddelen hebben allemaal een vaste plek gekregen en het personeel wordt goed geïnformeerd door middel van de productieborden. “Het geheel ziet er nu strak georganiseerd uit”, vindt Coen. “Iedere ochtend wordt er even kort vergaderd en de productieborden worden gebruikt om de nieuwe orders te noteren. Dat is erg handig. De jongens weten nu wat er na een bepaalde order gedraaid wordt en kunnen daardoor alvast beginnen met bepaalde voorbereidingen zoals het sorteren van de juiste materialen en het toevoegen van de afgesproken additieven. Daardoor wordt er nu sneller en efficiënter gewerkt.”
inverko voor 5S
TD werkbank vóór 5S
Inverko na 5S
TD werkbank na 5S

Rust en orde dat voel je gewoon

De ‘nieuwe’ werkwijze is volgens Coen misschien niet eens niet zozeer terug te vinden in de cijfers, maar vooral in de algehele sfeer binnen de fabriek. “Onze lijnen draaiden altijd al full continu. De verandering zit hem vooral in de rust en orde die er nu hangt. Mensen rennen niet meer van links naar rechts op zoek naar spullen, maar staan rustig bij de machines en doen hun werk. De sfeer is gewoon heel positief, dat voel je als je binnenkomt.”

Schrijf je nu in voor de gratis 5S cursus

Subscribe

* indicates required

Deel op:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Reacties zijn gesloten.

INHOUDSOPGAVE

In de spotlichten

Andere Blogs

Zichtbaar werken

Soort vloer
Soort vloer
Verkeer en belasting
Verkeer en belasting
Toplaag
Toplaag
Omgeving
Omgeving
Breedte van de tape
Breedte van de tape
Kleuren
Kleuren
Open chat
1
Hallo, ik ben Marthijn. Waarmee kan ik je helpen?