De werkplaats is 30% ruimer, er wordt efficienter gewerkt, dit heeft bijgedragen aan de stijging van de winstmarge tot 8%

VSM
Van lokale loodgieter groeide het bedrijf van de familie Bakker in de loop der jaren uit tot onmisbare speler binnen de internationale maritieme- en industriële elektrotechniek.De servicemedewerkers van de Sliedrechtse onderneming reizen van Azië tot Amerika en van Afrika tot zo’n beetje alle grote landen in Europa om ter plekke van deskundig advies te geven, reparaties uit te voeren en service te verlenen. Tegelijkertijd wordt er ook in hun eigen werkplaats keihard gewerkt aan onderhoud en reparatie van machines.

Van push naar pull

Ruim een jaar geleden trad Ton Klinkenberg aan als Managing Director van Bakker Repair en trof daar 90 gemotiveerde medewerkers, waarvan 90 procent gespecialiseerd in diverse takken binnen de techniek. Hoewel Bakker Repair aan orders niet te klagen had, bleef de omzet mager. “Ik keek het een half jaar aan en merkte dat er weinig structuur was. Logistiek ging het niet altijd goed en de wachttijden waren lang”, vertelt Ton. “Daarbij komt dat het bedrijf door de crisis langzaam maar zeker is veranderd van push naar pull. Vroeger werden de motoren binnengebracht door onze klanten, tegenwoordig moeten onze mensen het werk halen en dat vergt een heel andere werkwijze. Kortom, er moest iets veranderen.” En daarvoor deed Ton een beroep op Flow In Motion.

In 1 dag bepalen de medewerkers zelf wat beter kan

“Ik kende Vincent vanuit het verleden en weet hoe hij werkt. Samen besloten we eerst de werkvloer aan te pakken volgens de 5S-methode om vervolgens op het kantoor aan de slag te gaan met Value Stream Mapping (VSM), waarbij het hele administratieproces van inkoop, verkoop en voorcalculatie tot binnendienst en planning de revue zouden passeren”, zegt hij. “Onze mensen stonden in de eerste instantie niet echt te springen om veranderingen. Het zijn vaklieden die hard werken met hun handen en zich in hun hoofd concentreren op de technische problemen, maar zich niet bezighouden met het vastleggen van gegevens. Toch kregen Vincent en Michiel hen snel bij de les. Want ze hadden al na een halve dag in de gaten dat het werken via 5S toch wel grote voordelen had. Ik denk ook dat dit kwam door de manier waarop de mannen van Flow in Motion het aanpakten. Onze medewerkers hoefden niet eerst ellenlange theorieverhalen aan te horen, maar konden na een half uurtje uitleg en een bak koffie de werkvloer op en aan de slag. En eenmaal bezig zagen ze direct resultaat. Dat motiveerde natuurlijk enorm.”
VSM praktisch
VSM sessie: in 1 dag de processen helder en de verbeterpunten geïdentificeerd

Omzetstijging

Het resultaat is volgens Ton verbluffend. “Sinds de sessie is de werkplaats 30 procent ruimer en wordt er veel efficiënter gewerkt. Bovendien is onze winstmarge gestegen van twee naar acht procent. Hierin heeft Flow in Motion een duidelijke bijdrage geleverd. Doordat de crisis eindelijk op haar retour is, krijgen we er ook steeds meer werk bij. Als we op de oude manier waren blijven werken, hadden we die hoeveelheid werk niet zo gemakkelijk kunnen verwerken.”
Bakker Repair Wikkelen Voor
Voor 5S
Bakker Repair Wikkelen na 5S
Na 5S

Meer balans tussen werkplaats en kantoor

Nu in de werkplaats alles op regel is, wordt de afdeling administratie onder handen genomen. “Ook voor hen is het even wennen, maar is het hard nodig dat er iets verandert. Aan de hand van VSM lopen we het hele administratietraject door. Er worden drastische veranderingen doorgevoerd. Voorheen kwam er een motor binnen van 5 ton en gingen ze er in de werkplaats mee aan de slag. Volgens het nieuwe systeem moet er eerst gekeken worden wat er aan de hand is, vervolgens wordt er een reparatieadvies geschreven met een offerte op basis van meer- en minderwerk. Met name het meerwerk kwam vroeger vaak voor onze eigen rekening omdat we daar geen goede afspraken over maakten met klanten. Voor het administratieve proces betekent dit alles dat er een stapje harder gelopen moet worden lopen. Dat is voor de medewerkers op het kantoor wel even wennen, maar inmiddels begint het te landen. We zijn nu nog bezig met het doorvoeren van de laatste punten en de komma’s. Op dit moment kan ik dus nog niet in getallen zien wat ons dit gaat opleveren, maar ik verwacht dat dit minstens zo spectaculair is als in de werkplaats.”
5S werkplek evaluatie
Medewerkers van Bakker evalueren en verbeteren wekelijks zelf hen werkplek

Het bedrijf en haar medewerkers naar een hoger plan

Al met al is Ton Klinkenberg meer dan tevreden. “Bakker Repair is door deze stappen op een hoger plan gekomen en dat was me zonder de hulp van Flow in Motion nooit gelukt”, concludeert hij. “De manier waarop zij werken is ook erg prettig. Ze hebben een mentaliteit van niet lullen maar poetsen en dat past bij ons. Door de natuurlijke manier waarop zij de materie brengen en ook zelf de handen uit de mouwen steken, krijgen zij het grootste gros van de medewerkers direct enthousiast. Natuurlijk waren er ook mensen die er behoorlijk aan moesten wennen, maar ook zij werken nu volgens het nieuwe systeem en nog met plezier ook.”

Schrijf je nu in voor de gratis 5S cursus

Subscribe

* indicates required

Deel op:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Reacties zijn gesloten.

INHOUDSOPGAVE

In de spotlichten

Andere Blogs

Zichtbaar werken

Soort vloer
Soort vloer
Verkeer en belasting
Verkeer en belasting
Toplaag
Toplaag
Omgeving
Omgeving
Breedte van de tape
Breedte van de tape
Kleuren
Kleuren
Open chat
1
Hallo, ik ben Marthijn. Waarmee kan ik je helpen?