Fietsenproducent Accell Nederland produceert efficiënter met 5S

De fiets is nog altijd een oer-Nederlands product. Bij Accell Nederland rollen dagelijks zo’n 1700 fietsen onder de merken Batavus, Sparta en Koga van de band om vervolgens hun weg te vinden door heel Europa. De elektrische variant wint steeds meer terrein, maar ook de ‘gewone’ fiets is nog altijd populair. Een sterk toegenomen productie was voor de fabrikant reden om de werkvloer eens grondig te reorganiseren.

Een fiets is mode

Anders dan veel mensen waarschijnlijk denken, vormen het voorjaar en de zomer het hoogseizoen voor de fietsenproductie. In die periode worden er duizenden fietsen gefabriceerd die direct doorgang vinden naar de retailers.

“Ten eerste is de fiets echt aan mode onderhevig en willen we het nieuwste van het nieuwste zo snel mogelijk op de markt brengen”, vertelt manager operations Jan-Jacob Altenburg. “Daarnaast is het niet te doen om in de winter duizenden fietsen te produceren en die dan ergens op te slaan, want zoveel opslagruimte is onbetaalbaar. Dus wordt ons personeelsbestand tijdens het hoogseizoen bijna verdubbeld tot zo’n 500 man en is het dan een paar maanden hard werken geblazen.”

De technologie volgt zich razend snel op

Het bedrijf is onderverdeeld in twee segmenten; de Research & Development en de productie. “We ontwikkelen alles zelf. Vooral op het gebied van de elektrische fiets gaat de technologie razendsnel”, vertelt Jan-Jacob. “De motoren en de accu’s worden steeds geavanceerder en de doelgroep wordt steeds breder. Ieder jaar gaan er meer scholieren en jonge moeders met trapondersteuning fietsen. Zij vragen om een heel andere fiets dan de 50 plusser, dus worden de ontwerpen steeds hipper en moderner.”

Overzicht en structuur met 5S

In zo’n dynamische omgeving is het belangrijk om overzicht te houden. Daarom besloot het bedrijf in te zetten op 5S en Flow In Motion te vragen hen hierbij een duwtje in de rug te geven. “Met 5S breng je een systeem van continue verbetering op gang. Dat past goed bij onze bedrijfsfilosofie. Het proces werd door onze medewerkers dan ook vrij snel opgepakt. Nadat we één lijn hadden getransformeerd naar 5S, was het vrij eenvoudig om dit ook naar de overige lijnen te kopiëren. We hebben nu echt weer structuur in ons systeem aangebracht en dat werkt erg prettig.”
5S Batavus voor
Voor 5S
Batavus 5S na
Na 5S

Sturen en blijven leren met het “Elke dag beter” bord

Nadat de productielijnen 5S waren geworden, vroeg Jan-Jacob zich af of er ook een manier zou zijn om meer sturing te hebben om de doorlooptijd te verkorten. De oplossing bleek het “Elke dag beter”-bord. “Daar werken we nu dagelijks mee”, vertelt hij enthousiast. “Tijdens onze vaste ochtendvergadering, die niet langer dan een minuut of tien duurt, schrijven we op dit bord wat er die dag moet gebeuren en wie welke taken heeft. Dat werkt enorm goed. Iedereen is erg positief over. We zijn tot nu toe heel tevreden, maar het kan misschien nog beter. Omdat het hoogseizoen nu begonnen is en we het topdruk hebben, gaan we nu eerst werken op de manier die we van Flow In Motion hebben geleerd. Aan het eind van de zomer bekijken we of dit slim genoeg is of dat er nog hier en daar iets aan moet worden bijgeschaafd. Tijdens de wintermaanden hebben we dan tijd om het logistieke proces te vervolmaken.”

Pragmatisch 5S

Jan-Jacob en zijn medewerkers hebben er vooralsnog alle vertrouwen in. “5S is minder moeilijk dan we dachten. We hebben geleerd om zaken op een hele pragmatische manier klein te maken en ze dan aan te pakken. Omdat de manier waarop Flow In Motion dit overbrengt praktisch en laagdrempelig is, zagen onze medewerkers er al heel snel het nut van in. Het resultaat is daardoor blijvend en dat is uiteindelijk ook precies de bedoeling.”

Schrijf je nu in voor de gratis 5S cursus

Subscribe

* indicates required

Deel op:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Reacties zijn gesloten.

INHOUDSOPGAVE

In de spotlichten

Andere Blogs

Zichtbaar werken

Soort vloer
Soort vloer
Verkeer en belasting
Verkeer en belasting
Toplaag
Toplaag
Omgeving
Omgeving
Breedte van de tape
Breedte van de tape
Kleuren
Kleuren
Open chat
1
Hallo, ik ben Celine. Waarmee kan ik je helpen?