5S betekenis

betekenis 5S

De betekenis van de 5S’en

De betekenis van 5S: Scheiden, Schikken, Schoonmaken, Standaardiseren en Steunen. Wat doe je nu in elke stap en waarom is elke stap belangrijk en kunnen ze niet zonder elkaar.

Het 5S model pas je toe binnen je bedrijf door per werkplek, afdeling en het liefst per proces de S’en stap voor stap te doorlopen en de regels aan toe te passen. Onze ervaring leert dat het beste resultaat wordt bereikt door 5S in 1 dag toe te passen per deel van je werkvloer. Hiermee krijg je de synergie tussen de 5S’en op die dag, heb je een feestje te vieren omdat je een resultaat geboekt hebt. Hou je het overzichtelijk, eenvoudig, behapbaar en kan je elke volgende dag de geleerde lessen meenemen.

Voor mij persoonlijk is de betekenis van 5S: de belangrijkste asset zijn de medewerkers en samen met hen ga je aan de slag om de werkplek te verbeteren.

Betekenis 5S: Scheiden

het wegnemen van alle spullen, materialen en gereedschappen die niet dagelijks worden gebruikt.
Alle zaken je niet dagelijks gebruikt staan normale productie in de weg en zorgen voor zoeken, extra verplaatsing, ruimte gebruik, kans op fouten, extra loop meters, extra beweging van personeel, etc. Het gaat te ver om alle problemen te omschrijven, dit korte lijstje geeft denk ik voldoende beeld.

Betekenis 5S: Schikken

het op de juiste plek zetten van de overgebleven materialen.
Als het goed is blijft er na het Scheiden nog wat staan op de werkplek. En nu begint het echt werk, het herinrichten van de werkplek zodat je alles pakt zonder extra beweging en zoeken.

Aan de hand van de gebruikte materialen worden de processen nagebootst en wordt zo de ideale plek gevonden voor de materialen. Hier wordt gelet op zo min mogelijk beweging, arbo omstandigheden, veiligheid. En hier zit de crux in de gedragsverandering, zonder te zeggen je moet je werk anders doen, ga je middels de materialen en gereedschappen kijken naar de processen. Leuk is om ook tegen te komen dat medewerkers die dezelfde werkzaamheden hebben verschillende gereedschappen gebruiken of soms echt anders hun werk doen. Hier zit de eerste leerstap.

De eerste 2 S’en, zijn het lastigst en het meest belangrijk. Het resultaat, de werkplek is heringericht. Alle ongebruikte materialen zijn weg, alle gebruikte materialen staan op de beste plek.

Betekenis S3: Schoonmaken

het schoonmaken, afspraken maken hoe het schoon gehouden wordt en het voorkomen van schoonmaken.
Uiteraard is de ideale werkplek schoon, houden we deze schoon. Veel belangrijker nog is om te kijken naar vervuilingsbronnen. In principe is schoonmaken ook een verspilling, het voegt indirect waarde toe aan het proces. Hier kijken we waar er vuil ophoopt en proberen hier oplossingen voor te vinden.

Betekenis S4: Standaardiseren

het vastleggen van de plaats waar alle spullen, materialen en gereedschappen horen te staan en van alle gemaakte afspraken.
Het minst favoriete onderwerp binnen een 5S dag, maar wel essentieel om alle gemaakte afspraken in stand te houden. Je visualiseert alles wat tot nu toe gedaan. Als mensen denken we graag in vakken, als Nederlanders houden we ervan, maar verzetten we ons er graag tegen. Gelukkig gaat deze stap op een 5S dag vanzelf. Maar zien we vaak dat deze stap bij bedrijven vergeten wordt of voor de helft wordt uitgevoerd.

Wat staat waar en waar moet iemand iets afleveren, hoe hebben we direct visueel overzicht. Je belijnt alles wat los staat. Waarom echt alles? Je weet toch wel dat die prullenbak daar staat. Echt alles, omdat als je 4 of 5 dingen niet doet, er al snel een 6e ding en een 7e gereedschap komt te staan. En zo verwateren de gemaakte afspraken en gemaakte werkplek indeling langzaam. Het maakt het voor iedereen ook voor 100% duidelijk hie de werkplek ingericht is en hoe deze achter gelaten wordt. Daarnaast en dat is nog belangrijker, leggen de vakken de processen vast en kan je van hieruit verbeteren. Als je merkt dat een vak niet goed is, dan kan je je vakken aanpassen en wijzig je je processen.

Het liefste passen we vloertape en andere middelen toe om dit te bereiken. Tape is tegenwoordig net zo duurzaam als verf, maar is een stuk eenvoudiger te verwijderen en aan te passen. Lees hier alles over de toepassing van verschillende kleuren.

Betekenis S5: Steunen

hoe houden we de 5S’en in stand en hoe zorgen we dat we wekelijks beter worden
Dit is de belangrijkste stap. Want hoe zorgen je er nu voor dat jullie de resultaten vasthouden. We zijn hier bang voor omdat we allemaal voelen dat na het uitvoeren van het 5S project de resultaten wegzakken; dat gebeurt vaker bij projecten.

Daarom is 5S geen project. Hier moeten we onze Europese manier van denken en doen loslaten en naar de Japanners gaan. De Japanners maken liever 10 kleine stappen dan 1 grote stap. De 10 kleine stappen geven een groter resultaat, zorgen voor continue aandacht en zorgen dus ook dat het resultaat niet wegzakt. Wij vieren graag feest na een lange periode van gezamenlijk werken aan een project. Maar is het eigenlijk niet mooier om gezamenlijk te werken aan continue verbeteren en 10 feestjes te vieren en al die andere feestjes die daarna nog komen.

Ervaar zelf hoe de 5S’en werken, schrijf je in voor onze gratis training.

Schrijf je nu in voor de gratis 5S cursus

Subscribe

* indicates required

Deel op:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Reacties zijn gesloten.

INHOUDSOPGAVE

In de spotlichten

Andere Blogs

Zichtbaar werken

Soort vloer
Soort vloer
Verkeer en belasting
Verkeer en belasting
Toplaag
Toplaag
Omgeving
Omgeving
Breedte van de tape
Breedte van de tape
Kleuren
Kleuren
Open chat
1
Hallo, ik ben Celine. Waarmee kan ik je helpen?