5S Casus: Visuele afstemming aanleverende partijen en het productie proces

Bij Intimus Information Security in Duitsland worden alle types papierversnipperaars geassembleerd voor de wereldwijde markt. De fabriek voert zo’n 15 verschillende types die op deze afdeling (zie foto) worden geassembleerd, verpakt en verzonden.

Het magazijn levert dagelijks de benodigde materialen op pallets aan voor de productie. Deze worden zo goed mogelijk geplaatst aan de productielijn. De voorste pallets worden gedeeld door twee productielijnen. De productiemedewerkers assembleren de papierversnipperaars, waarna deze worden ingepakt en verzonden door de inpakafdeling.

Nu vallen er een aantal zaken op. Het werkoppervlak ziet er rommelig en onoverzichtelijk uit. Veel zaken en materialen hebben geen vaste plek en daarmee is het voor de magazijnmedewerkers lastig om te bepalen waar de materialen geplaatst moeten worden. Dit leidt tot onnodig veel zoeken, te veel lopen en frustratie tussen de medewerkers van productie en het magazijn. Natuurlijk heeft alles wel ongeveer een plek, maar als die plek toevallig bezet is, wordt het toch ergens anders neer gezet.

visuele afstemming niet bereikt
visuele afstemming niet bereikt
visuele afstemming bereikt
visuele afstemming bereikt
Tijdens de 5S dag zijn tijdens de stap Scheiden alle onnodige zaken verwijderd van de werkplek. In de stap Schikken hebben alle materialen en gereedschappen vervolgens een vaste plek gekregen (met POUS). Daarnaast zijn er vakken gemaakt voor de aangeleverde materialen (dit zijn de groene vakken op de rechter foto). Voor de magazijnmedewerkers is het nu in één oogopslag duidelijk waar zij de materialen voor de komende werkdag moeten neerzetten. Deze vakken zorgen voor een visuele afstemming tussen de productie en het magazijn. Dit scheelt veel zoeken en frustratie. Tijdens de 5S dagen kwam naar voren dat beide productielijnen voor een deel dezelfde materialen gebruiken. Door deze materialen te delen en op de juiste plek te plaatsen, ontstaat er extra ruimte. Dit scheelt de magazijnmedewerkers de tijd en moeite van een dubbele verplaatsing.

Deel op:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Reacties zijn gesloten.

INHOUDSOPGAVE

In de spotlichten

Andere Blogs

Zichtbaar werken

Soort vloer
Soort vloer
Verkeer en belasting
Verkeer en belasting
Toplaag
Toplaag
Omgeving
Omgeving
Breedte van de tape
Breedte van de tape
Kleuren
Kleuren
Open chat
1
Hallo, ik ben Celine. Waarmee kan ik je helpen?