5S casus: Een tijdsbesparing van 50% door het toepassen van POUS

De Duitse firma Intimus Information Security assembleert papier-versnipperaars voor de wereldmarkt. De onderneming voert zo’n vijftien verschillende types, die op deze afdeling (zie foto) worden verpakt en verzonden.

De fabriek herbergt maar liefst zes productielijnen die samen zo’n vijftien verschillende papierversnipperaars pro-duceren. De papierversnipperaars worden vervolgens getransporteerd naar de inpakafdeling. Daar worden ze verpakt en voorzien van olie en de gebruiksaanwijzingen en tot slot verzonden naar de klant.

Voor ieder type papierversnipperaar worden andere verpakkingsmaterialen gebruikt, variërend van karton, hout, boekjes tot tape of olie. Omdat de diverse materialen niet op logische plekken lagen, waren de medewerkers veel tijd kwijt aan het lopen en zoeken naar de juiste spullen. Sommige materialen lagen maar liefst 30 meter van de werkplek en waren opgeslagen naar type materiaal in plaats van op basis van het inpakproces.

Voor 5S functionele opslag
Voor 5S
Na 5S; POUS toegepast
Na 5S; POUS toegepast

Tijdens de 5S dag zijn alle benodigde materialen voor het inpakproces volgens het principe POUS opgeslagen. POUS staat voor Point of Use Storage oftewel in normaal Nederlands: ‘sla het daar op waar je het gebruikt.’

Op deze foto is de na-situatie te zien. Er zijn vakken gemaakt voor de verschillende types papierversnipperaars. Deze vakken zijn gelabeld, zodat het voor iedereen duidelijk is waar de verschillende apparaten worden ingepakt. Vervolgens zijn alle spullen die nodig zijn om nu juist die ene specifieke papierversnipperaar in te pakken en te verzenden, op de dichtstbij zijnde plek geplaatst. Hierdoor zijn de loopafstanden en het zoeken tot een minimum beperkt. Dit scheelt de inpakmedewerkers maar liefst 50% van hun tijd!

Die tijd zetten ze nu in om het productiepersoneel te helpen of ze staan zelf aan de productiebaan.

Deel op:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Reacties zijn gesloten.

INHOUDSOPGAVE

In de spotlichten

Andere Blogs

Zichtbaar werken

Soort vloer
Soort vloer
Verkeer en belasting
Verkeer en belasting
Toplaag
Toplaag
Omgeving
Omgeving
Breedte van de tape
Breedte van de tape
Kleuren
Kleuren
Open chat
1
Hallo, ik ben Marthijn. Waarmee kan ik je helpen?