Gratis verzenden vanaf € 100,-
5S in 1 dag

Eén van onze eerste opdrachtgevers was Demar Laser in Hengelo. Hier hebben we ook onze trainingsvideo’s opgenomen. Op de foto  links is te zien hoe de situatie was toen we de eerste keer bij Demar ging kijken. Allerlei spullen, materialen en pallets stonden verspreid door de hele fabriek en hadden geen vaste plek.

Aan het einde van 5S dag had de werkvloer een totale metamorfose ondergaan. Door de onnodige zaken en materialen van de werkplek te halen is er ruimte gecreëerd. Daarnaast zijn de processen vastgelegd door middel van een vakkensysteem en hebben alle spullen een vaste plaats gekregen. Kortom, de werkplek straalt orde en rust uit.

Op één 5S dag bereik je natuurlijk nooit de ideale werkplek, maar je zet wel een grote stap in de goede richting. Om de werkvloer geordend te houden en een platform te hebben om verbeterideeën in te brengen, gaven de medewerkers aan dat ze om de twee weken een 5S-evaluatie wilden gaan houden.

Inmiddels zijn we een paar maanden en een aantal 5S evaluaties verder. Op de derde foto is te zien wat er in de loop der tijd is aangepast. De pallets hebben een andere plek gekregen, er staat een extra kar voor het plaatmateriaal en er is een blauw vak bij gekomen voor de aangeleverde materialen.

De tweewekelijkse 5S evaluaties zijn cruciaal om 5S levend te houden, de ideeën van de medewerkers te gebruiken en hen blijvend te betrekken bij het continue verbeteren van de organisatie. Onthoud daarbij één ding: het kan altijd beter!

  
Na de 5S dag                                                     Na de tweede 5S evaluatie

Door te blijven evalueren en aanpassen, zien medewerkers dat 5S geen eenmalige actie was, maar een methode om elke dag beter te worden. Geef hen daarnaast de ruimte om nieuwe dingen te proberen om het proces te vervolmaken, zonder te oordelen wanneer het resultaat niet direct zichtbaar is.

Stuur mij de gratis online 5S cursus