was successfully added to your cart.

Winkelmand

5S Werkplek kwalificatielijst

By december 10th, 2019 5S, Documenten te downloaden
werkplek kwalificatielijst

De 5S werkplek kwalificatielijst is een lijst met een 25-tal stellingen om een werkplek te kwalificeren op het 5S niveau (treden er veel verspillingen op, is de werkplek efficiënt ingericht, zijn er onveilige situaties enz). Wij gebruiken deze lijst voor de bewustwording bij medewerkers gedurende het Werkplek Makeover in 1 dag event.

De score geeft een helder beeld van de staat van de werkplek

Iedere medewerker vult deze lijst voor zich in daarna worden alle resultaten opgeteld, dit is de nulmeting. De gemiddelde score ligt normaliter rond de 40 á 50 bij een maximale score van 100. Aan het einde van de dag, we hebben dan inmiddels de 5S methode doorlopen, wordt deze lijst nogmaals ingevuld. Op deze manier krijg je een objectieve beoordeling of de werkplek daadwerkelijk verbeterd is. De gemiddelde score ligt dan meestal rond de 70 á 80 bij een maximale score van 100.

Werkplekkwalificatielijst als KPI?

Wij gebruiken de 5S werkplek kwalificatielijst alleen tijdens onze 5S dagen. Er zijn bedrijven die gebruiken de lijst ook voor de maandelijkse meting van de stand van zaken van de 5S methode en maken hier een KPI van. Dit is volgens ons juist niet de bedoeling om de volgende redenen:

  • 5S laat zich niet meten
  • 5S is een dagelijkse team activiteit en niet een maandelijkse KPI
  • Het werkt opruimen voor meting in de hand
  • Als een werkplek 100 scoort, is dit dan de ideale werkplek?

Resultaten meten van 5S doe je zo

De 5S methode is een middel om de werkplek te optimaliseren waarbij je de medewerkers een podium om actief aan de slag te gaan om verspillingen weg te nemen. Als je wilt meten wat 5S oplevert meet dan het aantal verbeteringen in een bepaalde periode, de ruimte besparing, onderhanden werk verlaging of aantal afgelegde meters dan wel de gemaakte bewegingen. Dit zegt ons in ziens veel meer over het behaalde resultaat van 5S.

Downloaden werkplekkwalificatielijst kan hier: 5S Werkplek kwalificatielijst

Michiel

Schrijf je nu in voor de gratis 5S cursus

Leave a Reply

Open chat
1
Hallo, ik ben Theo. Waarmee kan ik je helpen?
Powered by