Hoe vaak heb jij de handleiding gelezen?

Hoeveel ongelezen handleidingen heeft elk huishouden in Nederland liggen. Een geweldige werkinstructie die niemand ooit leest. Nee we proberen onze nieuwe surround sound gewoon, we vinden een manier waarop het werkt en onthouden die, zo werkt het. Net zoals die geweldige aftekenlijsten die we nog wel eens op een WC tegenkomen langs de snelweg. Daar houden we op bij wanneer er schoongemaakt is en of het echt elke twee uur gebeurt. Je kan aan de handtekeningen zien, dat ze in 1 keer gezet zijn.

Waarom denken we dan binnen bedrijven dat geschreven werkinstructies wel werken. We kennen het allemaal, er wordt een fout gemaakt, er is een klacht, en daar komt er weer 1, een werkinstructie. Terwijl we allemaal diep van binnen heel goed weten dat het niet werkt, dat ding verdwijnt in een map. Vraag een willekeurige productieman en die weet dat het niet werkt.

Het is wetenschappelijk bewezen dat ons menselijk handelen voor 95% onbewust is. Wij kiezen niet vanzelf voor de meest veilige, efficiënte of de beste manier van werken.

Hoe kunnen we dit dan wel regelen?

  1. Zorg ervoor dat we niet op een andere manier kunnen werken en laat ons geen keuze. Dat is het allermooiste. En zo zijn er veel dingen. Een USB kan er maar op 1 manier in. Bij de geldautomaat komt eerst je bankpas eruit en daarna pas je geld (anders vergeten we onze pas).
  2. Als dit niet werkt zorg voor visuele signalen bij een ongewenste afwijking. Klinkt lastig is eenvoudig. Een stoplicht of benzinemeter is zo’n voorbeeld. Maar voor productie kan je ook productietijd nemen.
    Een voorbeeld voor productie: Je wilt iets monteren hier zijn twee dingen zeker. Je doet er een bepaalde tijd over en er moeten een x aantal onderdelen in. Zorg ervoor dat je de onderdelen in de juiste aantallen aanlevert. Kom je tijdens de montage er 1 te kort of heb je er 1 over dan weet je dat er iets niet helemaal goed is gegaan. Hetzelfde geldt als je te snel of te langzaam klaar bent.
  3. Anders werken visuele hulpmiddelen.
  4. En als dat niet lukt, dan mag je het weer proberen met werkinstructies..

Schrijf je nu in voor de gratis 5S cursus

Subscribe

* indicates required

Deel op:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Reacties zijn gesloten.

INHOUDSOPGAVE

In de spotlichten

Andere Blogs

Zichtbaar werken

Soort vloer
Soort vloer
Verkeer en belasting
Verkeer en belasting
Toplaag
Toplaag
Omgeving
Omgeving
Breedte van de tape
Breedte van de tape
Kleuren
Kleuren
Open chat
1
Hallo, ik ben Celine. Waarmee kan ik je helpen?