Wat is Lean eigenlijk? – Vliegen en de 7 verspillingen

Wij krijgen heel vaak de vraag ‘Wat doen jullie nu precies?’. Ik leg dan uit dat we werkplekken een ‘Makeover’ geven, waarna deze Lean zijn en dus vrij van 1 van de 7 verspillingen. De vervolgvraag is dan altijd ‘Lean?’, ‘Verspillingen?’. Ik geef dan het volgende voorbeeld om Lean en de 7 verspillingen uit te leggen.

‘Even’ naar Barcelona

Even de situatie. Je hebt een lekker lang weekendje geboekt samen met je geliefde naar Barcelona. Je hebt er echt zin in. Lekker aan het strand, mooi wijntje, door de stad slenterend de straatjes verkennen  in één van de mooiste steden van de wereld en natuurlijk in de vroege avond een tapasje. Kan eigenlijk niet beter. Maar ja, je woont in Nederland en je wilt niet met de auto heen en weer (kost teveel tijd) dus ga je vliegen.

Lekker op tijd

Je hebt je ticket uitgeprint, tassen gepakt en de auto geparkeerd. Je checkt twee uur voordat je gaat vliegen in bij de balie van je vliegtuigmaatschappij. Paspoort, vliegticket en tassen paraat. De persoon achter de balie controleert je paspoort, je vliegticket, zet je tassen op de band , je krijgt een boardingpas en hij/zij vertelt je waar het vliegtuig staat (dit had je ook op de talloze monitoren kunnen zien). Enfin.

Uit- en aankleden

Je ziet de ellenlange rij bij de paspoortcontrole (hmm had je dat niet al eerder gedaan?) maar je hebt er echt zin in, dus niets laat je humeur verpesten en je sluit aan. Je bent door de rij en dan kom je in de volgende rij voor de scan van de handbagage. Veiligheid staat immers voorop dus je zet je handbagage op de band, doet je riem af en alle armbandjes van je geliefde ook. Je wordt gecontroleerd en aan het einde van de band doe je je riem weer om, armbandjes weer om polsen en je pakt je handbagage weer op.

Wachten in de shopping area

Je komt vervolgens  in een ruimte waar allemaal winkeltjes zijn geopend. Hier zit je eigenlijk niet op de wachten maar ja je moet toch wachten want het vliegtuig vertrekt pas over één uur. Jij neemt plaats op bankje en pakt je boek. Je geliefde vindt het wel leuk en loopt naar een aantal winkeltjes maar komt er eigenlijk achter dat het niet heel veel goedkoper is dan in de ‘normale’ wereld. Dus ze komt weer gezellig naast je zitten.

Check, dubbel check, tripel check

De omroeper vertelt jullie dat het vliegtuig over een half uur vertrekt. De spanning stijgt en jullie besluiten alvast naar de gate te lopen. Daar  staat vervolgens weer een rij maar de gate is nog niet open dus gaan jullie weer zitten (hmm je zat net toch ook al lekker). De gate gaat open en de mensen gaan in de rij staan voor de gate. Paspoort en boardingpas weer paraat, de stewardess controleert weer je paspoort (dit is de derde keer al) en de boarding pas. Alles blijkt goed te zijn en jullie mogen naar het vliegtuig. Eenmaal bij het vliegtuig vraag een aardige (andere uiteraard) stewardess / steward naar je boardingpas (hmm weer een controle) en vertelt jullie waar je mag zitten (dit staat ook op de pass zelf maar ja).

Hm das raar

Je zit net lekker en kijkt eens goed rond in het vliegtuig. Je constateert dat de helft van de stoelen bezet is. Door het zijraam zie je dat het grondpersoneel bezig is met koffers van de vlucht in het vliegtuig te stapelen. Je ziet je eigen koffer niet voorbij komen maar je denkt het zal wel goed zijn.

Defecten = wachten

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Arg de koffer

Je stapt uit en loopt naar de bagageband. Het duurt natuurlijk even voordat de koffers uit het vliegtuig bij de bagageband zijn en je ziet alle koffers  voorbij komen behalve die van jullie. Je humeur wordt flink minder en je loopt naar de balie van de vliegtuigmaatschappij en vertelt jullie probleem (in het Spaans). Na veel vijven en zessen blijkt dat jullie koffer nog in Amsterdam staat.

De 7 verspillingen

Lean zegt dat er  twee soorten activiteiten zijn in een proces. Activiteiten die waarde toevoegen aan de klant en activiteiten die geen waarde toevoegen aan de klant (lees de 7 verspillingen). Welke zijn dat dan? Er zijn 7 verspillingen en ik geef per verspilling een voorbeeld aan de hand van het bovenstaande verhaal:

Overproductie (het vliegtuig was half leeg dus er is meer vliegtuig dan passagiers)
Wachten (twee uur van te voren aanwezig zijn voordat het vliegtuig vertrekt, terwijl de vliegtuigen wachten in de lucht om te mogen landen)
Transport (het koffertransport van de balie tot aan het vliegtuig)
Overmatige voorraden (de winkeltjes en de koffiebarretjes)
Defecten (het defect van motoren zodat het vliegtuig niet kon opstijgen)
Overmatige verplaatsing (het naleveren van de koffer die nog in Amsterdam stond)
Verwerking zonder toegevoegde waarde (3 keer paspoortcontrole en 2 keer de boardingpass)

Dingen die wel gebeuren maar waar de klant helemaal niet op zit te wachten = geen toegevoegde waarde

De bovenstaande activiteiten zijn zaken waar je als klant helemaal niet op zit te wachten maar waarvoor je wel betaalt en dus verspilling. Het zijn vaak wel activiteiten die we allemaal normaal zijn gaan vinden. Je wil immers alleen van A naar B. Elke activiteit die geen waarde toevoegt is 1 van de 7 verspillingen of vaak een combinatie van de 7 verspillingen.

Lekker snel naar Barcelona met het Lean vliegveld

Hoe zouden we dan vliegen volgens de principes van Lean? De enige toegevoegde waarde waarvoor je wilt betalen is het vliegen zelf, dus van Amsterdam naar Barcelona en de rest niet. Dus, je komt aan op het vliegveld, je loopt met de koffer in de hand naar het vliegtuig, je geeft deze af aan het grondpersoneel die je koffer in het vliegtuig plaatst, zelf loop je door naar de stewardess die je paspoort en je vliegticket controleert, je loopt door de bodyscanner, waarna je lekker gaat zitten in het vliegtuig en naar Barcelona vliegt.

Lekker simpel

Het wegnemen van de 7 verspillingen neemt niets weg van de waarde van het product en zorgt voor een verbetering. In dit geval scheelt het tijd en kosten waardoor het vliegen veel goedkoper kan. Eigenlijk net als hoe je met de bus, taxi, fiets en auto reist.

Michiel

Schrijf je nu in voor de gratis 5S cursus

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Subscribe

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email';fnames[1]='FNAME';ftypes[1]='text';fnames[2]='LNAME';ftypes[2]='text';fnames[4]='PHONE';ftypes[4]='phone';}(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);

Deel op:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Geef een reactie

INHOUDSOPGAVE

In de spotlichten

Andere Blogs

Zichtbaar werken

Soort vloer
Soort vloer
Verkeer en belasting
Verkeer en belasting
Toplaag
Toplaag
Omgeving
Omgeving
Breedte van de tape
Breedte van de tape
Kleuren
Kleuren
Open chat
1
Hallo, ik ben Celine. Waarmee kan ik je helpen?