Bij De Buurtboer steeds meer foutloze dagen na traject door Flow in Motion

Produtiebord Buurtboer

“We hebben steeds meer foutloze dagen en streven nu naar foutloze weken”

Van een goede lunch word je blij. Dat vinden ze bij de Buurtboer. En zij kunnen het weten, want al zeven jaar lang levert de cateraar bedrijfslunches in en om Amsterdam. Doordat zij hun klanten daadwerkelijk blij maken, groeit het bedrijf explosief en dat zorgt voor een steeds grotere logistieke uitdaging. Maar door 5S te werken heeft de Buurtboer alles onder controle.

De producten van de Buurtboer zijn niet per se biologisch, maar komen wel van leveranciers uit de buurt, zijn met liefde gemaakt én vers. Een grote voorraad is daarom niet handig. Dus worden alle ingrediënten dagelijks bij de Buurtboer afgeleverd, waarna de lunches worden samengesteld en vervolgens bezorgd bij de klant. “We leveren dagelijks verse lunchboxen aan een groot aantal MKB bedrijven, variërend van 7 tot 250 personen”, vertelt operationeel manager Hannah Zijlstra. “Wij serveren geen kant en klare broodjes, maar losse ingrediënten voor een overheerlijke lunch. De klant krijgt een krat vol verse broodjes, allerlei soorten beleg, salades en sappen, waarmee de medewerkers aan tafel hun eigen lunch kunnen samenstellen. Omdat het om maatwerk gaat is elke lunchbox anders. Dat maakt ons werk enorm arbeidsintensief.”

Kleuren visualisatie
Standaardisatie van het orderpick proces Buurtboer. Alle artikelen op de kleurrijke vaste plek.

Inpakfouten

In de loop der jaren is er een bepaalde routine ontstaan, die echter voor nieuwe medewerkers moeilijk te doorgronden is. “We hebben enorme magazijnen, waarin alles tot voor kort niet echt een vaste plek had. Voor de jongens die hier al jaren werken was dat geen probleem omdat zij wel wisten waar ze alles ongeveer kunnen vinden. Maar het duurde tijden voordat nieuwelingen snel een krat konden inpakken omdat ze soms lang moesten zoeken naar een bepaald product”, zegt ze. “Dat zorgde ook voor inpakfouten. Niet dramatisch, maar het is wel vervelend als een klant nadrukkelijk zalm heeft besteld en tonijn krijgt.”

“Het inpakken gaat veel sneller. Alleen al hierdoor besparen we 10 tot 15 procent aan uren. Dat is echt enorm”

Betrokkenheid

Via via hoorde Hannah van het bestaan van 5S en de methode die Flow in Motion daarin hanteert. “We nodigden Vincent en Michiel uit voor een gesprek en het klikte direct. Wat ik heel mooi vond, was dat ze eerlijk toegaven nog nooit in de foodsector gewerkt te hebben, maar de uitdaging graag aangingen. Het mooie aan hen is dat ze zich heel erg betrokken voelen bij het proces en een bedrijf van haver tot gort willen leren kennen. Ook een pluspunt is dat ze niet werken met theoretische plannen, maar gewoon aan de slag gaan en daarbij de mensen van de werkvloer betrekken. Dat was bij ons best lastig, maar juist het samen doen met alle medewerkers is voor Flow in Motion een voorwaarde. Daar voelen zij zich echt verantwoordelijk voor.”

Oplossing

Lay out in 1 dag
Knippen en plakken voor een nieuwe layout bij Buurtboer
De uiteindelijke oplossing was zo simpel, dat Hannah achteraf niet snapt dat ze daar zelf niet opgekomen waren. Alle ingrediënten hebben nu een vaste plek en de pakbonnen worden opgesteld volgens de routing in de magazijnen. Hierdoor hoeven medewerkers niet meer heen en weer te lopen om de producten te verzamelen. Hannah merkt dat dit meerdere voordelen heeft. “Het inpakken gaat veel sneller. Alleen al hierdoor besparen we 10 tot 15 procent aan uren. Dat is echt enorm. Daarnaast worden er ook veel minder inpakfouten gemaakt. Er zitten nu steeds meer foutloze dagen tussen en we streven nu naar foutloze weken. Wat ook erg handig is, is dat nieuwe medewerkers nu al na een paar dagen volop mee kunnen draaien.”

Overzicht

Voor het management ontwikkelde Flow in Motion een zogenaamd Management Dashboard waarop de uren, de inpakfouten en de leverfouten worden bijgehouden in grafiekjes. “We hielden dat wel bij, maar niet in één samengesteld document. Om goed overzicht te krijgen moesten we steeds alles bij elkaar zoeken en daar neem je niet de tijd voor als je erg druk bent. Nu alle cijfers gepresenteerd worden in handige lijstjes en grafiekjes, kunnen we in één oogopslag zien hoe het ervoor staat.” Ze lacht. “Daarom bekijken we ze tegenwoordig ook veel vaker. Want eerlijk is eerlijk, dankzij het groeiende aantal foutloze dagen en de uren die we besparen, zijn die gegevens een stuk leuker geworden om naar te kijken.”

Produtiebord Buurtboer
Het productie bord nieuwe stijl in actie bij de Buurtboer. Het aantal fouten gaat omlaag!

Schrijf je nu in voor de gratis 5S cursus

Subscribe

* indicates required

Deel op:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Geef een reactie

INHOUDSOPGAVE

In de spotlichten

Andere Blogs

Zichtbaar werken

Soort vloer
Soort vloer
Verkeer en belasting
Verkeer en belasting
Toplaag
Toplaag
Omgeving
Omgeving
Breedte van de tape
Breedte van de tape
Kleuren
Kleuren
Open chat
1
Hallo, ik ben Celine. Waarmee kan ik je helpen?