5S Casus: Gereedschapbordjes

Op veel werkplekken wordt gereedschap gebruikt om bepaalde werkzaamheden te kunnen uitvoeren. In de stappen Scheiden en Schikken worden de gereedschappen geselecteerd en op de juiste plek opgeborgen.

In de stap Standaardiseren maken we gereedschapsborden om de gereedschappen te ordenen. Op deze manier zie je in één oogopslag of alle gereedschappen aanwezig zijn en je aan het werk kan of niet.

Zonder gereedschapsbord 5S methode
Met gereedschapsbrodjes na 5S methode
We maken de gereedschapsborden van karton en gele tape en omlijnen ieder stuk gereedschap met pen voor het schaduweffect. Uiteraard is een bord van hout of metaal mooier, maar omdat werkplekken nog weleens veranderen en er regelmatig nieuwe stukken gereedschap bij komen, is het praktischer om te werken met tape en karton. Hiermee kan het gereedschapsbord snel en eenvoudig worden aangepast, zonder hoge kosten of tijdrovende acties. Bovendien wordt een ‘duur’ gereedschapsbord vaak op een centrale plek gehangen, waardoor medewerkers verder moeten lopen om gereedschappen op te halen. Het gevolg hiervan is dat de betreffende stukken gereedschap vaak niet worden terug gehangen en daardoor zoek raken.

Deel op:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Reacties zijn gesloten.

INHOUDSOPGAVE

In de spotlichten

Andere Blogs

Belijning in de jeugdzorg

Gezinshuis Quatrebras Coronaproof

“Zorg ervoor dat deze kinderen ondanks de coronacrisis toch hun ouders kunnen zien” zo luidde de opdracht van Gezinshuis Quatrebras, om maar even met de

Zichtbaar werken

Soort vloer
Verkeer en belasting
Toplaag
Omgeving
Breedte van de tape
Kleuren

Wil je graag 5S leren begrijpen en het toepassen in jouw organisatie? Ben je op zoek naar een praktische manier om 5S in te voeren ?

Open chat
1
Hallo, ik ben Michiel. Waarmee kan ik je helpen?