Gedragsverandering door omgevingsverandering

Er zijn dagen dat ik mag koken thuis. En als productie man is dat best te doen. Wat ingrediënten (onderdelen) bewerken (snijden, verhitten), samenvoegen (monteren) en dan mooi op een bord presenteren (verpakken) en vervolgens opdienen (JIT transport). Probleem ik kan niets vinden in de voorraadkast (het magazijn is een rommeltje).

De wat mij betreft allerleukste vrouw van deze wereld doet bij ons de boodschappen. En dat doet ze geweldig. Elke maandag komt ze met twee volle tassen thuis. En knalt alles zo de voorraadkast in. (niet helemaal Lean, maar wie zeurt daar nou over).

En dan wordt het woensdag en dan mag ik koken. Oke vandaag pasta met tomaten saus, olijven en … Precies dan begint het gedoe. Dat koken kosten niet zo veel tijd. Maar dat gezoek in die voorraadkast. En elke keer staat het ergens anders. Eventueel andere ingrediënten gebruiken die op mijn recept (Standard Operating Procedure) staan.

Ik mijn allerliefste natuurlijk gevraagd; Lieverd, kan je het elke week een beetje hetzelfde neerzetten. Dan kan ik ook wat vinden. En dat kan ze echt wel hoor, want de keukenladen en zelfs de grote massa aan potten kruiden, zijn allemaal strak georganiseerd. Ja zelfs soms gelabbeld (heerlijk)

Helaas geen resultaat. Na een paar weken was ik er klaar mee. Ik heb de hele voorraadkast leeggetrokken, mijn 5S principes er op toegepast, drie vuilniszakken rotzooi weg gegooid (want das toch welhandig hoor een tasje, maar wat moet je er met 56). Alle etenswaren gecategoriseerd. Alles ingeruimd. Met plakband labels gemaakt. En echt heerlijk ik kan alles vinden.

Maar hier komt het. Alle weerstanden die ik normaal tegen kom, kwamen nog iets harder binnen. Maar na een week sputteren, werd wel alles netjes in de vakken gezet.

Dus gedragsverandering door de omgeving te veranderen. Wat is 5S soms toch een geweldig concept.

Overigens; doe dit wel samen en niet zoals ik dat heb gedaan helemaal zelf. Er zijn wel wat woorden gevallen her en der. En ja ja, ik weet het, Flow in Motion zegt altijd betrek alle medewerkers, niets is vervelender dan. (niet dat mijn meissie een medewerker is).

En het werkt dus ook voor alle fietsers in Groningen. Hebben jullie de vakken al gezien en ja ja de fietsen staan toch keurig netjes.

Schrijf je nu in voor de gratis 5S cursus

Subscribe

* indicates required

Deel op:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Reacties zijn gesloten.

INHOUDSOPGAVE

In de spotlichten

Andere Blogs

Zichtbaar werken

Soort vloer
Soort vloer
Verkeer en belasting
Verkeer en belasting
Toplaag
Toplaag
Omgeving
Omgeving
Breedte van de tape
Breedte van de tape
Kleuren
Kleuren
Open chat
1
Hallo, ik ben Marthijn. Waarmee kan ik je helpen?