Gezinshuis Quatrebras Coronaproof

Belijning in de jeugdzorg
“Zorg ervoor dat deze kinderen ondanks de coronacrisis toch hun ouders kunnen zien” zo luidde de opdracht van Gezinshuis Quatrebras, om maar even met de deur in huis te vallen. Door alle maatregelen omtrent het virus is het in de zorg al lastig om andere mensen te zien, maar kinderen in de pleegzorg zitten niet alleen thuis van school, ook worden ze beperkt in hoeverre ze hun vertrouwde contacten kunnen blijven ontmoeten. Theo’s Tape Team is ingeschakeld om gezamenlijk een oplossing voor de jeugdzorg in de coronacrisis te vinden!

Wat was er aan de hand?

Doordat alle scholen gesloten zijn zitten de meeste kinderen nu thuis. Dit is voor zowel het kind als de ouder even wennen. In het geval van pleeggezinnen kan dit vaak nog extra druk met zich meebrengen. De meeste van deze kinderen zien nog regelmatig hun ouders of andere vertrouwde mensen uit hun omgeving. Dit is zeer belangrijk voor jongeren in de jeugdzorg, maar door alle maatregelen omtrent het coronavirus werd dit even stopgezet. Uiteindelijk moet je toch een oplossing verzinnen, want hoe langer het duurt, hoe hoger de behoefte wordt. Dit vertaald zich dan af en toe in oplopende frustraties tussen de kinderen onderling, wat eigenlijk prima voorkomen had kunnen worden. Want waarom kunnen we wel boodschappen doen en ons aan alle regels houden, maar zijn bezoekregelingen niet mogelijk? Hier ligt het antwoord eigenlijk al in de vraag; we moeten de bezoekruimte inrichten met de in acht name van alle geldende maatregelen!

Hoe kunnen we dit organiseren?

Eigenlijk komt het neer op twee dingen: hoe zorgen we ervoor dat iedereen afstand houdt en hoe zorgen we ervoor dat iedere bezoeker zijn handen desinfecteert? Want natuurlijk is het logisch dat als mensen door een entree moeten en op stoelen gaan zitten, ze overal aan zitten. Met handen wassen kun je dus al voorkomen dat de bacteriën zich via dode oppervlaktes verspreiden. Dit zal dan ook direct bij de entree moeten plaatsvinden. In het geval van het gezinshuis bestaat de entree uit twee draaideuren, deze konden mooi opgesplitst worden tussen een ingang en uitgang. Op deze manier organiseer je de looproutes.
Ingang coronaproof organiseren
Handen wassen raamsticker
Uitgang looproute pijl

De volgende uitdaging

Nu de in- en uitgang georganiseerd is, kun je verder met hoe je het binnen organiseert. Hierbij is de grote vraag, hoeveel mensen gaan er maximaal naar binnen bij een bezoekregeling? Dit bleek slechts 3 personen te zijn, inclusief het kind zelf. Dit valt reuze mee, maar bleek achteraf ook precies goed. Wanneer mensen om een tafel heen gaan zitten is de 1.5m grens al snel overschreden, dus de tip is eigenlijk: Bekijk hoeveel mensen er echt nodig zijn en houd het daar ook bij. Ruimte voor extra mensen of andere leuke toevoegingen zijn helaas nu even niet mogelijk.

Voor deze drie personen zijn stoelen gereserveerd. Aangezien stoel gemakkelijk verschuiven, zijn ze gemarkeerd met flexibele markeringstape. Dit is wellicht een heel strakke maatregel voor een bezoekregeling, maar wel essentieel om de 1.5 meter afstand te bewaren. Als de stoelen nu in de vakken staan, dan is er 100% zekerheid dat de mensen die erop zitten genoeg afstand van elkaar bewaren en daar gaat het om; mensen hoeven zich dan niet meer druk over of ze zich wel aan de maatregelen houden.

Belijning in de jeugdzorg

ORGANISEREN VAN LOOPROUTES

Alhoewel er niet veel mensen in de ruimte gaan, is het natuurlijk wel van belang dat de 1.5 meter afstand continu bewaakt wordt. Een besmetting moet natuurlijk voorkomen worden, dus dan is het van belang dat niet iedereen door elkaar gaat lopen. Het gevaar schuilt hem erin dat mensen willekeurig ergens gaan zitten en er dan alsnog te dicht langs elkaar gelopen wordt. Hiervoor is een simpele oplossing. Door het gebruiken van ingang pijlen wordt het duidelijk gemaakt dat er een éénrichtingsverkeer geldt, waardoor het visueel wordt gemaakt dat van je verwacht wordt om door te lopen tot de laatste stoel. Hierdoor kruizen de wegen nooit met bezoekers die later binnenkomen.

Om tijdens het proces van binnenkomen en weggaan niet alsnog te dicht bij elkaar te komen, zijn er ook houd afstand stickers geplaatst. Deze geven de markering aan waar je moet stoppen om niet te dicht bij de eerstvolgende stoel te komen en daarnaast zijn ze ook even als visuele herinnering.

Toepassing corona afstand stickers
Toepassing corona afstand vloersticker

Extra Tip:

Laat bezoekers bij aankomst al weten dat de maatregelen voor het coronavirus ook gelden voor de jeugdzorg, dit kan bijvoorbeeld door buiten alvast een ronde sticker op de deur te plakken of door een geplastificeerd a4’tje op te hangen met alle geldende maatregelen. Hierdoor is het ook duidelijk dat wanneer je door de deur naar binnen gaat, je je hebt te houden aan de geldende maatregelen. Bij het plannen van bezoeken of andere ontmoetingen is het tevens aan te raden om te vermelden dat de maatregelen gelden, zodat er achteraf geen discussie over ontstaat.

Deel op:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Geef een reactie

INHOUDSOPGAVE

In de spotlichten

Andere Blogs

Zichtbaar werken

Soort vloer
Soort vloer
Verkeer en belasting
Verkeer en belasting
Toplaag
Toplaag
Omgeving
Omgeving
Breedte van de tape
Breedte van de tape
Kleuren
Kleuren
Open chat
1
Hallo, ik ben Marthijn. Waarmee kan ik je helpen?