was successfully added to your cart.

Winkelmand

Corona maatregelen sportschool: in 5 stappen

Sportscholen corona maatregelen vakken

De grote vraag op dit moment… Wanneer gaan de sportscholen en yogastudio’s weer open? Voor nu staat de datum op september. Maar laten we hopen dat het eerder is. De volgende vraag waar jij je natuurlijk op wil voorbereiden is, met welke corona maatregelen voor jouw sportschool of yoga studio zouden jullie open mogen? Mijn vriendin is zelf eigenaar van een yoga studio, het is verschrikkelijk wat er nu gebeurt met je bedrijf. Als er één ding is dat we zeker weten, is dat we anderhalf meter afstand moeten houden, voldoende moeten ontsmetten en contact moeten vermijden zolang de Corona crisis aanhoudt. Wij zijn aan het denken geslagen en hebben voor jou een stappenplan ontwikkeld zodat je jouw sportschool kunt inrichten op de corona maatregelen die wij verwachten!

Ook wij zijn al een tijdje in de ban van Corona en we merken dat er juist nu vraag ontstaat naar het visualiseren van de maatregelen zoals afstand houden, enzovoorts. Dit is iets wat wij al jaren gewend zijn om toe te passen in de wereld van Lean en 5S in magazijnen en fabrieken. Daarom hebben we onze kennis en ervaring op dit gebied nu omgebogen naar een praktisch stappenplan voor jou! We mochten bij Open Yoga , Allround Crossfit en Azzuro Wellness een proef uitzetten en die is geslaagd. Het maakt in feite dus niet uit of je nou een yogastudio, fitnessruimte of crossfit-box hebt, hetzelfde principe kun je overal toepassen.

Waarom corona maatregelen in je sportschool of yoga studio?

Visualisering van de juiste afstand geeft rust voor je sporter. Het geeft jou ook rust, omdat bij een juiste visualisering eenvoudig te controleren is of je klanten zich ook houden aan jouw corona maatregelen houden; houd afstand en ontsmet. Met visualisering op de grond geef je ook op het juiste moment de instructie. Een corona maatregelen poster bij de ingang is natuurlijk belangrijk, maar mensen vergeten het (zeker als ze lekker aan het sporten of bewegen zijn) en worden door een vloersticker of corona tape op het juiste moment herinnert aan de maatregelen. En nog even een open deur, een plaatje zegt meer dan 1000 woorden, instant begrip.

Met welke corona maatregelen hebben wij rekening gehouden?

 1. 1,5 meter afstand houden rondom
 2. Deurbeleid, dus 1 persoon per 10 m2 oppervlak
 3. Contactsporten zijn verboden
 4. Sporten waarbij contact mogelijk is, een kleine ruimte met veel vrije beweging waarbij de sporters niet zijn te scheiden, zoals squash, zijn verboden
 5. Omkleden en douchen doen we thuis.

Mocht u nog maatregelen missen, dan kunt u hier een opmerking achterlaten en dan passen wij onze stappenplan direct aan.

Sportscholen maatregelen toepassen: stap 1 Vakken

Het is voor je klanten prettig als ze de ruimte waarbinnen ze mogen sporten en bewegen kennen. Daarvoor komen ze tenslotte. Dit geeft rust en kan men zich focussen op datgene waar ze voor komen. Het beste is om deze ruimte te visualiseren door vakken te maken van vloertape speciaal voor sportscholen. Zorg dat tussen elk vak 1,5 meter zit.

Yoga Mat tussen Lijnen met sportschool vloertape
Vloertape voor sportscholen Vakken op 1,5 meter afstand houden

Sportscholen corona maatregelen: stap 2 verkeersstromen

Mensen bewegen zich in je sportschool of yoga studio. Van zaal naar zaal en van vak naar vak. Misschien heb je het al ervaren in een kleine supermarkt of winkels. Maar afstand houden in een rij is nog iets anders dan afstand houden terwijl je iemand passeert. Zorg dat je zo veel mogelijk met 1 looprichting werkt. Zo kunnen mensen elkaar niet tegenkomen. Maak duidelijke looppaden (dit zijn niet de 1,5 meter ruimtes tussen de vakken!). Maak duidelijke wachtrijen voor die plekken, waar mensen moeten wachten zoals, kleedruimtes, leszalen, balies, machines en dergelijke. Deze wachtrijen laten zich makkelijk maken middels wacht en afstand houden strepen. Geef voor elke afgesloten ruimte aan hoeveel mensen er zijn toegestaan. Stem ook hier je wachtrij op af. Makkelijk voor je klanten, maar ook voor jou. Immers als de wachtrij vol is, is de besloten ruimte ook vol.

sportscholen vloertape corona
Wachtrij sportschool en yogastudio
sportscholen corona vloertape
Looprichting aangeven met pijl

Maatregelen sportscholen corona: stap 3 Besloten ruimtes zonder toezicht

Er zijn misschien ruimtes die besloten zijn en waar je geen toezicht kunt of wilt houden, zoals een kleedruimte of sportzaal. Ook hier is het belangrijk om de aantallen te monitoren. Als je lessen geeft in een dergelijke ruimte, zoals een yoga les of spinningles. Dan nummer je de vakken en laat je mensen naar binnen op basis van het aantal vakken in de zaal en lopen ze eerst naar nummer 1 en dan verder terug. Zo voorkom je heen en weer geloop in de zaal en ongemakkelijke situaties. Een kleedruimte kun je net zo doen. We zouden alleen hier een zelfde soort systeem toepassen als de supermarkten. De supermarkten gebruiken de winkelkarren om te zorgen dat mensen een barrière hebben voor 1,5 meter, maar ook om de aantallen te monitoren.

Verzin een dergelijk systeem voor je kleedkamer. Mocht dit een materiaal zijn of een muntje, dan moeten deze ontsmet worden. Heb je een lockerruimte die open is. Zorg dat je deze ruimte visualiseert als 1 ruimte  met bijvoorbeeld corona tape of een hekwerk en maak mensen duidelijk dat er maar een x aantal mensen naar binnen mogen.

Corona maatregelen sportschool: stap 4 deurbeleid

Hoe voorkom je lange wachtrijen voor de deur. Laat mensen zich voor bepaalde uren inschrijven via je boekingssysteem. Mocht dit niet mogelijk zijn dan kan je wachtrijen creëren buiten je sportschool. Van de kappers hebben we geleerd dat er van te voren gereserveerd moet worden en dat er een aantal gezondheidsvragen gesteld moeten worden. Maak dit duidelijk en maak een duidelijke wachtruimte voor de tijd dat iemand kan sporten.

1,5 m afstand houden in winkel vloersticker

Sportscholen maatregelen corona: stap 5 afspraken duidelijk en visueel zijn

Mail de geldende afspraken naar je klanten voor je open gaat. En dan komt het belangrijkst visualiseer deze in je sportschool of yoga studio. Gebruik een goede vloertape om de lijnen aan te geven. Bestel op tijd. Helaas voor sportscholen, alle winkels hebben de goedkope tapes al weggekocht. Gebruik vloerstickers om de regels te visualiseren op de vloer. Zo kan je met wachtstrips wachtrijen aangeven. Met ronde stickers een herinnering om afstand te houden. Met ronde pictogrammen om de gebruikte apparaten te ontsmetten.

Corona maatregelen sportscholen: let the fun begin

Nu is het tijd om je ideeën te testen. Vraag wat vrienden of collega’s en vraag ze om je corona maatregelen in je sportschool of yoga studio te testen. Laat ze lekker sporten en je corona maatregelen ervaren. Zelf niet sporten natuurlijk maar kijken hoe mensen zich door je sportschool of yoga studio heen bewegen. Zijn er vreemde situaties, zie je mensen zoeken naar wat ze moeten doen. Als laatste maak een powershake of yogi thee en praat op gepaste afstand met hoe ze het hebben ervaren.

Extra Tip:

Laat iedereen zoveel mogelijk zijn eigen materialen gebruiken, dit is gewoon een kleiner risico op besmetting en minder ontsmetting. Laat iedereen zijn eigen yoga mat meenemen. Hopelijk kan je snel weer open. Wij blijven dit overzicht van corona maatregelen in sportscholen regelmatig updaten.

 • Afstand houden sticker rond intensief gebruik (sportschool)

  4,509,75 Intensief gebruik, bijzondere vloeren
 • Corona Vloerstickers voor intensief gebruik (sportschool)

  6,75 Intensief gebruik, bijzondere vloeren
 • Corona sticker Handschoenen verplicht

  4,50 Intensief gebruik, bijzondere vloeren
 • Corona sticker handen desinfecteren

  4,50 Intensief gebruik, bijzondere vloeren

Leave a Reply

Open chat
1
Hallo, ik ben Theo. Waarmee kan ik je helpen?
Powered by