Corona kantoor maatregelen inrichten. Hoe doe je dat?

Corona kantoor inrichting werkplek

Corona maatregelen op kantoor. Thuiswerken is niet meer de norm en als werkgever mag je het kantoorpersoneel 50% van de tijd weer op kantoor laten werken mits de basisregels in acht genomen kunnen worden en dat is anderhalve meter afstand en handen wassen. Lees hier de pagina van onze rijksoverheid. Hoe kun je jouw kantoor corona proof inrichten? De maatregelen draaien allemaal om het afstand houden en hygiëne, maar er zijn ook specifieke protocollen voor bepaalde branches. Welke algemene corona maatregelen en risico’s zijn er eigenlijk voor corona inrichting kantoor en hoe zou je dat kunnen oplossen, lees het hieronder in 5 stappen. Uiteindelijk is het allemaal terug te brengen tot afstand houden, handen wassen en hygiëne: kantoor inrichting om te voldoen aan de corona maatregelen is een hele uitdaging en voor iedere situatie anders.

Alvast een tip vooraf; hou het simpel, plak niet te veel stickers of lijnen. Zorg ervoor dat het niet op een basketbal veld gaat lijken. Onthou je collega’s en bezoekers willen richtlijnen en duidelijkheid. Dat creëer je niet per definitie met een grote hoeveelheid stickers, banners, posters en wat er nog niet meer te vinden is tegenwoordig. Maak keuzes in wat je wel en niet wilt doen.

De vijf verschillende gebieden voor corona kantoorinrichten:

Corona maatregelen kantoor inrichten: stap 1

Wat doe je met al die werkplekken, anderhalve meter en hygiëne bij het inrichten van je corona proof kantoor? Over het algemeen is dit in onze ervaring geen groot probleem zolang je een beetje creativiteit gebruikt.

Laten we realistische zijn; elk bureau op kantoor bezet zal er de komende tijd niet in zitten met alle corona maatregelen in combinatie met het uitzicht dat dit nog wel een aantal maanden gaat duren. Wat kunnen we wel en hoe kunnen we toch het contact tussen collega’s verbeteren en het maximale uit samenwerking halen?

Kijk als eerste naar de ruimtes voor de corona proof kantoorinrichting. Het beste is om 1,5 meter afstand te hebben tussen ieder bureau. Nu zal dat niet altijd kunnen. Als dit niet kan, bepaal dan welke werkplek er gebruikt kan worden en welke niet, zodat er 1,5 meter tussen elke werkplek ontstaat. Maak flex plekken van deze bureau’s, dit vergroot de flexibiliteit van je kantoorruimte. Haal de stoelen weg van de bureau’s die niet gebruikt mogen worden. Of plak een groen vinkje of rood kruisje als corona sticker op de achterkant van de stoel, op het bureau of op de vloer. Hierdoor is het direct duidelijk welke werkplek wel of niet gebruikt kan worden. Markeer eventueel met afstandstape tot hoever je met een stoel naar achteren kunt om binnen de veilige ruimte te blijven. Dit kan of met tape of iets vriendelijker met vloerstickers stippen. Zo creëer je een veilige werkruimte voor iemand en heeft iedereen die een collega op zoekt direct door tot waar hij of zij kan lopen.

Wat als anderhalve meter niet lukt?

Gaat ander halve meter niet tussen de werkplekken of staan bureau’s tegen over elkaar? Dan kun je kuchschermen plaatsen van plexi glas of normaal glas. Maar bedenk ook, dat als je collega’s weer op kantoor aanwezig zijn, je ook de verkeersstromen vergroot en daarmee je logisitieke uitdaging. De corona proof kantoorinrichting wordt eenvoudiger als je minder mensen hebt.

Hygiëne op de werkplek.

Spreek af dat er vanaf nu een strikt clean desk policy is en zorg dat bureau’s schoon zijn. Dit is eenvoudiger en minder risico voor de schoonmaaksters. Of nog beter: biedt schoonmaakmiddelen en laat iedereen zelf zijn of haar bureau bij vertrek schoonmaken. Bij flexplekken en clean desk is het wel belangrijk dat iedereen zijn of haar spullen kan opbergen (of mee naar huis neemt). Voor alle managers die graag clean desk policy willen, met deze corona kantoor inrichten maatregelen … Laten we hopen dat mensen ervaren hoe fijn het kan zijn.

Veiligheidszone rondom een bureau of werkplek

In sommige gevallen, zoals bijvoorbeeld een kantoortuin of andere open kantoor ruimtes, wil je corona veiligheidszones aangeven rondom een werkplek, kopieer machine of dergelijke. Het is hier een mogelijkheid om met stippen te werken rondom de werkplek. Deze stippen geven vriendelijk aan wat de veilige afstand is tot degene die aan het werk is. Wij hebben zelf de cirkel met een doorsnede gemaakt van 4 meter. Klinkt als veel he. Is ook veel, maar dan ben je rondom op 1,5 meter, waarbij we rekening houden met de breedte van de stoel.

De eerste stap naar van het invoeren van de corona maatregelen kantoor is nu achter de rug!

Hoe krijg je de veiligheidszone netjes om een bureau? Bekijk de doe-het-zelf instructievideo hier!

Video afspelen

Inrichting corona proof kantoor: stap 2

Vergaderen of niet vergaderen; ook hier is een keuze maken tussen wel of niet vergaderen belangrijk. Is de vergadering wel echt nodig? Natuurlijk is het prettig, maar denk aan een wijziging in frequentie en een vermindering van het aantal personen. Nodig alleen de collega’s uit die écht belang hebben in de vergadering. Sommige vergadering zijn prettig, omdat de creativiteit en de interactie live groter is dan via een scherm. Ik zou zeggen, vergader 3 maal per maand via een scherm en 1 maal live. Richt de vergadering qua agenda dan ook anders is, zodat je het maximale uit je live tijd haalt.

Inrichten van de vergaderzaal

Ga je fysiek vergaderen (een welkome afwisseling van alle online Team meetings), richt dan je vergaderzaal zo in dat er continu twee meter tussen elke stoel in je zaal zit. Verwijder alle andere stoelen. Markeer met een leuke sticker op de vloer of de tafel waar de stoel hoort, zodat de twee meter afstand blijft bestaan.
Om te voorkomen dat mensen met elkaar in botsing komen is het goed om 1 richtingverkeer rondom de vergadertafel in te richten. Dit kan je aangeven met pijlen op de vloer, voetstappen of gebruik de verkeersborden corona stickers.
Met deze corona inrichting kantoor van je vergaderzalen kun je de digitale vergaderingen afwisselen met fysieke vergaderingen.

Mocht de tafel niet 2 meter breed zijn, hang dan kuch schermen in het midden.
Zorg voor ontsmettingsmiddelen en laat iedereen de vergadertafel ontsmetten als ze weggaan. Probeer hier ook een handen wassen sticker  en hang deze bijvoorbeeld op de deur.

Inrichting kantoor Corona proof: stap 3

De entreehal en de receptie, dit is misschien wel het minst te controleren gebied en daarmee een grote uitdaging om corona proof te zijn. Je weet immers niet wie er binnen komt. De receptionist(e) heeft gewoonweg veel contact met bezoekers en collega’s. Nieuwkomers kennen jullie specifieke afspraken niet en zijn zoekende naar jullie corona maatregelen. Hier kan je voor inspiratie kijken naar de winkels, deze hebben een soortgelijk probleem. Hier zijn verschillende oplossingen te bedenken om voor het inrichten van je corona proof kantoor;

 • Maak in de entreehal duidelijk wat de corona maatregelen binnen jullie bedrijf zijn. Hiervoor kan je een corona maatregelen poster of corona stickers gebruiken.
 • Verplicht de bezoeker bij binnenkomst zijn handen te wassen. Hang zo nodig de stop handen wassen sticker op de deur
 • Voorkom bezoek, is het fysieke overleg daadwerkelijk nodig?
 • Plaats een kuchscherm tussen de receptioniste en de bezoeker, zoals in vele winkels nu gebeurt.
 • Creëer wachtstrepen met 1 5 meter afstand sticker, pijlen vloerstickers en dergelijke om mensen aan de regels te herinneren.
 • Reserveer ruimtes die dichtbij de entree zijn en richt deze in als vergaderzaal. Hierdoor kun je het verkeer minimaliseren. Koffie? De gastheer kan deze zelf meenemen voor de gast.
 • Pakketjes en bezorgingen. Plaats een kast of stelling en laat pakketbezorgers de pakketjes daar plaatsen en eventueel ophalen.
klik op de afbeelding om naar het product te gaan of ga direct naar de webshop

Kantoorinrichting Corona proof: stap 4

De kantoren zijn geregeld, receptie is strak, iedereen weet wanneer hij of zij gebruik kan maken van hun werkplek. Dan moeten ze nog naar hun werkplek toe… Dat kan nog best een uitdaging zijn bij de kantoor inrichting Corona proof. Hoe organiseer je dit? Nou heel simpel, maak gebruik van de verkeersregels zoals we die dagelijks op de weg gebruiken. Want ja, daar worden veel complexere situaties al jaren goed geregeld. Maar voordat je nu verkeerslichten gaat kopen.

Begin hiermee:

 1. Welke trappen en gangen zijn breder dan 3 meter 10? Een gemiddeld mens heeft 60 cm nodig in de breedte. Dus als twee mensen elkaar moeten passeren op 1,5 meter, dan heb je minimaal 3,10m nodig. Als je dit hebt, dan kun je met pijlen geplakt naast de muur aangeven dat iedereen rechts moet blijven, voetstappen stickers of met vloertape voor sportscholen een looppad maken.
 2. Voor de gangen en trappen die niet breed genoeg zijn: hier is het de vraag of je een route kan aanleggen door je bedrijf van 1 richtingsgangen. Passage probleem opgelost. Geef in de inrichting aan wie er niet door mag lopen en wie er wel door mag lopen.
 3. Als dit niet gaat, dan moet je bepalen wie er voorrang krijgt in de gang. Laat degene die goed zicht heeft op de gang voorrang verlenen aan de ander en gebruik eventueel een stop streep of rondje om iemand te laten wachten. Gebruik hiervoor de borden die we in het verkeer kennen: voorrangsbord tegenligger krijgt voorrang en het voorrangsbord dat de tegenligger moet wachten.
 4. Laat deuren zoveel mogelijk openstaan zodat iedereen aan de andere kant kan zien wat er gebeurt. Of regel een andere manier van visualiseren.

Corona kantoor inrichten: stap 5

WC’s, kantines en andere gedeelde gebieden, zoals printers. Dit zijn de gebieden waar je ook grote risico’s loopt met betrekking tot corona besmetting. Laat je medewerkers hier zo min mogelijk en anders zo gecontroleerd mogelijk gebruik van maken. Bepaal hoeveel mensen er in de ruimte kunnen en plaats een sticker op de deur met je “deurbeleid”. Hoe communiceer je dat een ruimte “vol” is? Gebruik hier de visuele middelen die je hebt. Laat de deur open staan als de ruimte nog niet vol is, sluit de deur als de ruimte vol is.

Zorg dat je collega’s voor dat ze binnen gaan hun handen wassen, plaats een tafel met ontsmettingsmiddel. Laat mensen ook voor vertrek hun handen wassen. In principe hoef je dan de deurklink nu niet te ontsmetten, dat is weer een probleem minder. Help ze te herinneren door stickers en vloerstickers te plakken. Zorg dus dat er voldoende materiaal is om dit te doen.

Dit geld ook voor de ruimte waar de kopieermachine staat.

Op naar de belangrijkste stap van de inrichting van je corona kantoor.

Niet te vergeten… Luchtverversing

Er wordt veel over gepraat, maar er is weinig definitief bekend. We weten wel dat het belangrijk is om de lucht te verversen. Dit betekend verse buitenlucht naar binnen en de binnenvlucht naar buiten. Dit is iets anders dan recirculatie. Recirculatie is als lucht wordt opgezogen, een behandeling krijgt en weer wordt terug gebracht, zoals bij een Airco. Zeker bij zomerse temperaturen een aandachtspunt.

Helaas zijn de meeste luchtbehandelingssystemen gebaseerd op (deels) recirculatie. Omdat dit de luchtbehandeling efficiënter en goedkoper maakt. Hiervoor kan je het beste jouw installateur bellen en laten bekijken wat jouw systeem doet en deze zoveel mogelijk op lucht verversing laten zetten. Vraag je installateur ook of doe het zelf om de lucht verversing voor en na opening te laten doordraaien van het pand zodat in ieder geval alle lucht éénmaal ververst is.

Zorg ook dat ruimtes zo min mogelijk afgesloten zijn. Dus tijd voor een opendeuren-beleid. Laat deuren openstaan om zo zoveel mogelijk 1 groot klimaat te creëren. Verder kun je natuurlijk ramen en deuren open zetten, dan wordt de lucht altijd vervangen door verse lucht.

Kantoorinrichting corona proof: stap koffie

Neem een bakkie en hang je plan met tekening voor de kantoorinrichting met alle corona maatregelen op. Dan is er nog maar 1 ding te doen. Loop een rondje en test je plan. Je kan het op papier uitdenken. Er is toch echt 1 ding wat wij hebben geleerd in al onze jaren, papier is geduldig en de praktijk weerbarstig. Kijk daarom met name hoe de kruisende situaties zijn. Dus nodig 1 of meer collega’s uit en speel je plan na en test met name de kruispunten, looproutes en dergelijke.

En klaar is je corona kantoorinrichting of hoe je het maar ook mag noemen.

Nog 1 laatste tip; hou het simpel, plak niet te veel stickers of lijnen. Zorg ervoor dat het niet op een basketbal veld gaat lijken. Onthou je collega’s en bezoekers willen richtlijnen en duidelijkheid. Dat creëer je niet per definitie met een grote hoeveel stickers, banners, posters en wat er nog niet meer te vinden is tegenwoordig.

Je bent klaar met de kantoorinrichting corona proof, tenminste als je al je plannen hebt uitgevoerd.

Deel op:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Geef een reactie

INHOUDSOPGAVE

In de spotlichten

Andere Blogs

Zichtbaar werken

Soort vloer
Soort vloer
Verkeer en belasting
Verkeer en belasting
Toplaag
Toplaag
Omgeving
Omgeving
Breedte van de tape
Breedte van de tape
Kleuren
Kleuren
Open chat
1
Hallo, ik ben Marthijn. Waarmee kan ik je helpen?