5S in een dag! Explained

5S is de eerste stap om beter, sneller en goedkoper te produceren. Ervaring heeft ons geleerd dat het slagen van 5S voor een groot deel afhangt van de snelheid waarmee de methode wordt ingevoerd. Dat betekent dus niet denken, maar doen. Geen wekenlange brainstormsessies, plannen maken en overlegvoering, maar gewoon met elkaar de handen uit de mouwen steken en aanpakken. Oftewel 5S invoeren via 5S in een dag. Dat levert het best en snelst resultaat.

Kind kan de was doen

5S staat voor Scheiden, Schikken, Schoonmaken, Standaardiseren en Steunen. Oftewel, je spullen opruimen, een vaste plek geven en dat ook proberen vast te houden. Een kind kan de was doen. Toch zou je de bedrijven die 5S opsplitsen in verschillende projectstappen en er dan weken over doen om het in te voeren, de kost niet moeten geven.

5S als onderdeel van je dagelijkse werk

Wij vinden het jammer als er op die manier gewerkt wordt. Want behalve dat 5S in zo’n geval veel tijd en dus geld kost, levert het ook nog eens niets of veel te weinig op. Want iedereen weet uit ervaring, dat wanneer ideeën dood worden gepraat en actielijsten te lang worden, de motivatie om het in de praktijk toe te passen erg klein is. Maar wanneer er direct resultaat wordt geboekt, levert dat onmiddellijk voordeel op voor de organisatie, de medewerkers en het management. Dat motiveert.

Go with the Flow

Wat moeiteloos gaat, levert energie op. Daarom werken wij anders dan anderen. Wij geloven niet in een 5S die van bovenaf wordt opgelegd maar in een 5S die bepaald wordt door de werknemers. Geef ons één dag met de medewerkers van een bepaalde werkplek dan zorgen wij samen met hen voor een grote metamorfose. Daarbij doen niet wíj het werk maar de medewerkers van het bedrijf. Want zij weten namelijk het best waar zij tegen aanlopen, wat hen stoort en hen belemmert in hun taken. Door samen met hen te kijken, te discussiëren, te rubriceren en vooral; overbodige materialen en gereedschappen te verwijderen dan wel op te bergen op een vaste plaats, wordt de werkplek bijna vanzelf 5S.

Hoe doen we dat?

De sessie start met het Scheiden, waarbij iedere medewerker de spullen die hij of zij dagelijks gebruikt labelt. Bij het Schikken wordt samen besloten wat blijft en welke plek het krijgt. Dit levert verhelderende discussies en leuke leermomenten op. Bij Schoonmaken wordt alles letterlijk gepoetst en vervuilingsbronnen vastgesteld en weggenomen. Tot slot stellen we een schoonmaakschema op, waardoor de werkplek ook in de toekomst netjes blijft. Bij het Standaardiseren worden alle losse items omlijnd, zodat duidelijk zichtbaar is waar deze moeten liggen en blijven liggen. Procedures en afspraken leggen we zoveel mogelijk zichtbaar vast. Bij het Steunen spreken we af hoe we het bereikte resultaat in stand kunnen houden. Dit kan bijvoorbeeld door het elkaar aanspreken en het regelmatig evalueren aan de hand van foto’s en de afspraken die worden gemaakt aan het einde van de 5S sessie.

Ja! 5S in één dag!

Aan het einde van de dag is de werkplek onherkenbaar veranderd en zijn werknemers zich bewust geworden van hun manier van werken en hoe het anders kan. Met als gevolg dat er sneller, beter en goedkoper wordt geproduceerd. Dus ja, 5S in één dag is mogelijk en werkt beter!

Michiel

Schrijf je nu in voor de gratis 5S cursus

Subscribe

* indicates required

Deel op:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Reacties zijn gesloten.

INHOUDSOPGAVE

In de spotlichten

Andere Blogs

Zichtbaar werken

Soort vloer
Soort vloer
Verkeer en belasting
Verkeer en belasting
Toplaag
Toplaag
Omgeving
Omgeving
Breedte van de tape
Breedte van de tape
Kleuren
Kleuren
Open chat
1
Hallo, ik ben Celine. Waarmee kan ik je helpen?