Dankzij de invoering van de productiesysteemborden van Flow in Motion, lukt het nu wel

betekenis 5S

Het kan altijd beter, vond Mobacc

Als producent van verfcoatings, smeermiddelen, cleaners, remmen- en glasreinigers, moet Mobacc zich houden aan strenge voorschriften en veiligheidsregels. Het werkproces binnen dit chemische bedrijf was daarom al strak geregeld. Maar het kan altijd beter, vond bedrijfsleider Kees de Jong. Daarom besloot hij 5S in te voeren.

Ervaren op het gebied van 5S, was Kees aanvankelijk van plan om de manier van werken zelf in te voeren binnen het bedrijf. Maar hij merkte al snel dat hij daar naast zijn reguliere taken niet voldoende aandacht aan kon besteden. Ook was hij er niet zeker van of 5S wel goed zou werken binnen Mobacc. “Als chemiebedrijf besteden wij erg veel aandacht aan ‘goodhousekeeping’”, vertelt hij. “Vanwege de veiligheid werken we met veel procedures, die op het eerste gezicht soms wat omslachtig kunnen lijken. Ik vroeg me af of dat elkaar niet zou bijten. Toen schoot me opeens de presentatie van Flow In Motion te binnen die ik had gezien tijdens een Leancongres in Apeldoorn. Ik vond hen erg deskundig overkomen en nodigde hen uit voor een gesprek.”

Onze productie staat nooit stil

Het klikte, dus werd het traject kort daarna gestart. Dat ging volgens Kees op een leuke interactieve manier, waarbij Flow in Motion rekening hield met de bedrijfsvoering. “Onze productie staat nooit stil. Daarom werken we hier in ploegendiensten. Dat maakte het lastig om de sessies in te plannen. Uiteindelijk hebben we het met enorme groepen tegelijk gedaan, maar niet zonder resultaat.
Enthousiaste medewerkers 5S medewerkers
Onze medewerkers waren direct enthousiast

Onze medewerkers waren direct enthousiast, vooral om dat het resultaat al snel duidelijk werd. We houden er ons nu ook allemaal consequent aan en dat zie je. De werkvloer is nu veel opgeruimder en iedereen werkt bewuster.”

Veel sneller schakelen door dagelijks overzicht

S5 bleek ook naadloos aan te sluiten bij de bestaande procedures binnen het bedrijf. De doelstellingen en Kpi’s waar altijd al mee gewerkt werd, waren volgens Kees vaak niet terug te zien op de werkvloer. Ook dat is veranderd. “We bekeken eenmaal per kwartaal de cijfers en beoordeelden dan of we het goed hadden gedaan en waar me moesten bijsturen. Ik wilde dat graag dagelijks hebben, om sneller te kunnen schakelen.
dagstart minder klachten hogere efficiency
Het aantal fouten en klachten is drastisch verminderd
Dankzij de invoering van de productiesysteemborden van Flow in Motion, lukt het nu wel”, vertelt hij. “Ik heb nu net een rapportage gemaakt van het eerste kwartaal en het aantal fouten en klachten is drastisch verminderd. Daarnaast is de productie verbeterd en werken we efficiënter. Bijkomend voordeel is dat we ook hebben verbouwd in de productielijnen om grotere orders aan te kunnen, maar ik weet zeker dat S5 effect heeft.”

Deel op:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Geef een reactie

INHOUDSOPGAVE

In de spotlichten

Andere Blogs

Zichtbaar werken

Soort vloer
Soort vloer
Verkeer en belasting
Verkeer en belasting
Toplaag
Toplaag
Omgeving
Omgeving
Breedte van de tape
Breedte van de tape
Kleuren
Kleuren
Open chat
1
Hallo, ik ben Celine. Waarmee kan ik je helpen?