Heb jij de resultaten gezien van 5S bij collega’s? En wil je nu ook zelf 5S invoeren? En gedragen door de medewerkers? Veel bedrijven falen bij het invoeren van 5S of halen niet de resultaten die anderen wel halen. Of het voelt door het management als trekken aan een dood paard. De beste manier van invoeren in het kort: top-down besloten en gesteund, bottom-up uitgevoerd.

Als het mis gaat is het vaak een combinatie van de volgende fouten. De 5S valkuilen zijn:

  • Iedere medewerker moet getraind worden om ervoor te zorgen dat alle neuzen in dezelfde richting staan en dat het denkproces op gang komt. Vaak ontbreekt die training echter en wordt het een project van een klein groepje medewerkers. 5S gaat over de eigen werkplek en iedere medewerker moet betrokken worden bij zijn eigen werkplek, alleen zo wordt het onderdeel van de normale dagelijkse werkzaamheden;
  • 5S wordt gezien als ‘orde en netheid’ en wordt ook zo ontvangen door de werknemers. Het gaat echter veel verder: het is een middel om processen beter op elkaar af te stemmen en samen na te denken over verbeteringen;
  • Alle medewerkers moeten betrokken worden. Hoe zou jij het vinden als je morgenochtend op het werk aankomt en vaststelt dat jouw werkplek anders is ingericht? Laat de medewerkers zelf hun eigen werkplek samen inrichten.
  • Vaak wordt 5S ook niet gedragen door het management, of er is slechte communicatie tussen management, productie en de technische dienst.

De 5S succesfactoren zijn:

  • Leren door te doen
  • Direct aan de slag
  • Zichtbaar resultaat
  • Samen met de medewerkers

Dan krijg je in 1 dag dit resultaat:

Voor foto 5S bakker Repair
Vóór 5S bij Bakker Repar
Na 5S bij Bakker Repair
Na 5S bij Bakker Repair

Wij geven deze succesfactoren vorm door per werkplek met alle medewerkers en andere betrokkenen in 1 dag hun werkplek gezamenlijk aan te pakken. Na een korte praktische training van 5S worden deze gezamenlijk toegepast op hun eigen werkplek.

Dit levert een direct zichtbaar resultaat op en leren door de stof toe te passen op de eigen werkplek. Het “direct aan de slag” leert mensen dat je veel kan doen door het gewoon te doen.

Uiteraard moet een dergelijk resultaat gesteund worden door periodieke evaluaties. Deze worden op dezelfde manier uitgevoerd.

Het resultaat? Een 5S werkplek die periodiek door de medewerkers verbeterd wordt.

Bekijk de methode ook in deze korte animatie.

Groeten Michiel

Schrijf je nu in voor de gratis 5S cursus

Subscribe

* indicates required

Deel op:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Geef een reactie

INHOUDSOPGAVE

In de spotlichten

Andere Blogs

Zichtbaar werken

Soort vloer
Soort vloer
Verkeer en belasting
Verkeer en belasting
Toplaag
Toplaag
Omgeving
Omgeving
Breedte van de tape
Breedte van de tape
Kleuren
Kleuren
Open chat
1
Hallo, ik ben Celine. Waarmee kan ik je helpen?